Tech

Lehoznak a Földre egy űrben keringő szemetet

Az Európai Űrügynökség (ESA) 86 millió eurós megállapodást kötött a svájci ClearSpace SA-vel – írja az IFLScience. A startup feladata az lesz, hogy lehozzon a Földre egy űrben keringő hulladékot.

Korábban nem hajtottak végre hasonló missziót.

Az első aktív űrszemét-begyűjtő küldetés 2025-ben fog elindulni, a ClearSpace-1 feladata a Vespa nevű, 112 kilogrammos objektum befogása lesz. A maradvány 664-801 kilométer magasan kering 2013 óta, amikor a Vega rakétát másodszorra bocsátották fel. A ClearSpace-1 robotkarjaival fogja megragadni az űrszemetet, hogy aztán mindkét objektum visszahulljon a légkörbe, ahol a tervek szerint megsemmisülnek.

Az ESA 2019-ben írt ki pályázatot az űrszemét eltávolítására, a ClearSpace koncepcióját 12 vállalat terve közül választották ki.

MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

Az űrszemét egyre nagyobb problémát jelent, az ESA becslései alapján jelenleg mintegy 34 ezer 10 centiméternél nagyobb, emberekhez köthető törmelék kering a Föld körül. Ezek időnként egymással is ütköznek, így folyamatosan növekedik a darabok száma. Az űrszemét komoly fenyegetést jelent a még működő űreszközökre, a Nemzetközi Űrállomásnak például az utóbbi időkben többször is pályát kellett módosítania, hogy elkerülje a lehetséges ütközéseket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik