Tech

Most megtudhatja, hogyan rajzol portrét egy robot

Tekintettel a járványhelyzetre, a SZTAKI idén online, élő bejelentkezés formájában tartja meg a Kutatók Éjszakáját. Kiderül, elveszik-e a robotok a munkánkat vagy hogy mire jó egy okosgyár. A virtuális látogatók megnézhetik, hogyan rajzol mesterséges intelligencia segítségével portrét egy robot, és a szakértők emellett azt is elmondják, miért nehéz robottal szétválogatni alkatrészdarabokat, mesélnek az Eötvös Loránd Ság hegyi méréseiről, valamint bemutatkozik az első X-box – egy korai, magyar fejlesztésű hálózati eszköz –, ami még nem játékkonzol volt.

SZTAKI

Az öt előadást november 27-én délután öt órától lehet megtekinteni ezen a linken.

17:00 – Okosgyár kicsiben – apróknak és nagyoknak

Mi történik egy gyárban a színfalak mögött? Mitől okos egy gyár? Miért jó, hogy okos? Milyen jövőt tartogatnak az üzemek a dolgozóiknak? Ezekre, és ehhez hasonló kérdésekre kaphatnak választ a SZTAKI SmartFactory minigyárában a kíváncsiak.

17:25 – Egyszerű az embernek, bonyolult a robotnak I. – portrérajzolás

Nem mindenki tud portrét rajzolni. Viszont a SZTAKI kutatói értenek a mesterséges intelligenciához és tudnak robotot is programozni, ezért építettek egy portrérajzoló robotot, ami rajzol helyettük. De vajon hogyan működik?

17:50 – Egyszerű az embernek, bonyolult a robotnak II. – gépkiszolgálás

Emberként nem jelent gondot szétszórt tárgyakat elpakolni a helyükre. Robottal ez mégis mennyire lehet nehéz? Szükség van ilyesmire a gyárakban? Az autonóm gépkiszolgálás miértjeivel és technikai rejtelmeivel ismerkedhetnek meg az előadásban.

18:15 – Eötvös Loránd Ság hegyi mérései

A Ság tanúhegy Celldömölk fölött 279 méter magasan emelkedik. 1891-ben a hegy platóján Eötvös Loránd végzett méréseket Eötvös Loránd a róla elnevezett torziós ingával. A program keretében interneten elérhető, fotó alapú gömbpanorámaképek segítségével Virtuális sétában és okostelefonos alkalmazásban elérhető GPS-alapú interaktív tematikus túrában mutatjuk be a méréssel kapcsolatos részleteket.

18:40 – Számítógép-hálózati fejlesztések a SZTAKI-ban 1971 és 1991 között

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik