Tech

Magyar matematikus munkája segíti a meteorológusokat

Tizenkét hazai szakember informatikai területen végzett munkáját ismerte el a Neumann Társaság. A díjazottakat a járványhelyzet miatt egy online konferenciáján mutatták be, a plaketteket és emlékérmeket pedig virtuálisan adták át.

A Jelenből a digitális jövőbe című konferencia nyitóbeszédét tartó dr. ifj. Székelyhidi László maga is díjazott. A Lipcsei Egyetemen dolgozó magyar matematikust a matematika és társtudományai, a fizika és a kémia határterületén folytatott kutatási tevékenységéért ismerte el Neumann professzori címmel a Neumann Társaság és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Szenátusa.

Dr. Beck György, a társaság elnöke szerint a matematikusnak köszönhetjük többek között, hogy napjainkban a meteorológusok olyan áramlástani matematikai modellekkel dolgozhatnak, amelyek lehetővé teszik az időjárás dinamikájának, így például a felhők mozgásának gyors és pontos kiszámítását.

A modellek minél hatékonyabbá tétele pedig ma, a szuperszámítógéppel készülő előrejelzések korában is kulcsfontosságú

– nyilatkozta dr. Beck György.

Dr. Józsa János, a BME rektora hozzátette, ifj. Székelyhidi László kutatásai egyre szélesebb értelemben segítik az áramlástani jelenségek jobb megértését, az egyelőre alig mérhető részletek matematikai eszközökkel való szimulálását, és ezen keresztül való numerikus elemzését. Mint kiemelte, munkássága várhatóan jelentősen hozzájárul felszíni vizeink jelenségeinek jobb megértéséhez.

A digitális számítógépek működési elveit kidolgozó Neumann Jánosról elnevezett professzori címet 2017 óta minden évben olyan hazai vagy külföldi egyetemi tanár kaphatja meg, aki kimagasló, nemzetközi szinten is elismert tudományos teljesítményt nyújtott, tudományterülete, tevékenysége pedig kapcsolódik Neumann eredményeihez. 2019-ben a kvázikristályok felfedezéséért Nobel-díjjal is elismert izraeli professzornak, Dan Shechtmannak ítélték oda a címet.

A konferencián egyéb elismeréseket is átadták, a díjazottakról a társaság oldalán olvashat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik