Tech

Mennyit keres valójában egy szoftverfejlesztő?

Közel ezer szoftverfejlesztő bevonásával készített felmérést a No Fluff Jobs állásportál, akik többek között arról ismertek, hogy hirdetőiknek kötelezővé tették a fizetési sáv megadását. A portál online kérdőíves kutatásának célja az volt, hogy világos kép készüljön arról, milyen céges juttatások és előnyök fontosak valójában a fejlesztők számára, de az is kiderült, pontosan mennyit keres átlagosan egy szakember.

A felmérésből kiderült: a hazai fejlesztői szféra Budapesten központosul. A megkérdezettek közel 81 százaléka dolgozik a fővárosban.

A fennmaradó 19 százalék jelentős része Szegedre, Debrecenbe, Miskolcra és Székesfehérvárra összepontosul. A munkavállalók 86,5 százaléka alkalmazotti státuszban dolgozik, 10 százalékuk vállalkozói szerződésben foglaltak szerint, és meglepő eredmény, hogy az egyre fontosabbá váló projektalapú foglalkoztatás mindössze a kitöltők 1 százalékát érinti.

A válaszadók többsége 15-15 százalékban full-stack fejlesztéssel, valamint backenddel foglalkozik, a harmadik leggyakoribb terület a válaszadók között a product és project management 12,5 százalékkal. A megkérdezett fejlesztők csupán 1 százalékának szakterülete a mesterséges intelligencia.

A kérdőívet kitöltők több mint fele senior volt, harmaduk medior, a legkisebb csoportot juniorok és gyakornokok tették ki. A szoftverfejlesztő szakma régóta az egyik legjövedelmezőbb hivatásként van számontartva, amit a kutatás eredményei is alátámasztanak.

A szenior tudású szakemberek 40 százaléka nyilatkozott úgy, hogy keresetük a nettó 600 és 899 ezres fizetési sávban mozog.

20 százalékuk 900 ezer és 1,2 millió forint közötti összeget vihet haza havonta, 9 százalékuk havi fizetése pedig az 1,2 milliót is meghaladja. A mediorok 66 százaléka, míg a juniorok 55 százaléka nettó 300 és 599 ezer forint között keres, utóbbi csoport 44 százaléka 100 és 299 ezer forint között jelölte meg a fizetését.

it
Fotó: Getty Images

A pénz azonban nem minden, és ez különösen igaz az IT-szférára, ahol a cégek kínálta előnyök között leggyakrabban a rugalmas munkaidő, a home office lehetősége és a modern irodai környezet szerepel. A home office a koronavírus-járvány kitörése előtt is kiemelt igény volt a munkavállalók részéről, de 2020-ban ez még inkább felértékelődött. A fejlesztők munkahelyükkel szemben támasztott igényei a szenioritás függvényében meglehetősen eltérőek.

Míg a pályakezdők számára fontos tényező a képzés, a pihenőszoba megléte, az ingyen kávé és üdítő, addig a medior és senior szakemberek számára a rugalmas munkaidő, a lapos szervezeti hierarchia, a magán egészségbiztosítás, a céges autó és parkolási támogatás válik egyre inkább meghatározóvá.

Az IT-s jelöltnek a legfontosabb, hogy magas fizetést kapjon, és legyen lehetősége egy csocsószobában levezetni a napi fáradalmakat – gyakran hallom ezt az általánosító, és kissé már kőkorszaki véleményt vállalati oldalról, amikor az információtechnológiai szakemberek elvárásairól esik szó.

– mondta Bozsoki Ádám, a No Fluff Jobs Country Managere.

„Az IT-s nem egy bináris rendszerben működő robot. Sokkal összetettebb gondolatok, motivációk, elvárások mozgatják a karrierútja tervezése során. A jelöltek nemcsak a magasabb fizetés vagy a jobb légkör reményében váltanak munkahelyet. A szakmai fejlődés, a rugalmas munkavégzés lehetősége vagy az egyéb béren kívüli juttatások nem kevésbé fontosak számukra, mint bármely más szektorban dolgozó fehérgalléros munkavállalónak” – tette hozzá a szakember.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik