Tech

A magyar iskolákat se kímélik a csalók

A magyar iskolák sincsenek biztonságban a digitális bűnözők akcióival szemben. A rosszindulatú támadások száma az oktatási intézmények esetében is roppant magas, a terhelés pedig a digitális oktatás alatt csak növekedett – hívja fel a figyelmet a Panda Security, az iskolák védelmét biztosító végpontokon regisztrált események alapján. Éppen ezért minden hálózaton kritikus fontosságú a megfelelő védelem biztosítása, emeli ki a biztonsági cég.

A pandémia nem csupán új intézkedési tervek, a digitális oktatásra történő átállás és a folyamatos tájékoztatás okán adott új feladatot az iskolafenntartóknak és vezetőknek. Mindemellett egyértelművé vált, hogy az IT-védelemmel is foglalkozni kell, hiszen a kiberbűnözés a hazai iskolákat is elérte. Összesen 27 magyar közoktatási intézmény, közel 2700 végpontjának statisztikái alapján az adatok azt tükrözik, hogy igen komoly veszélynek vannak kitéve az oktatási intézmények hálózatai is: január és szeptember között ugyanis az intézményekhez tartozó összesen 510 gépen több mint 34000 olyan észlelést jelzett a Panda rendszere, amely mögött akár rosszindulatú támadás is húzódhatott.

Ezek között adathalász próbálkozások, különböző hackereszközök és egyéb nemkívánatos programok is akadtak,

de a leggyakoribb támadási kísérlet az volt, amikor a felhasználókat rosszindulatú programok URL-jére való kattintásra csábították.

Ez az összes azonosított támadási kísérletnek több mint 80 százalékát tette ki.

„Az ebben a körben használt digitális eszközökön nagyon sok érzékeny információ, így tanárok és diákok adatai találhatók. Elgondolkodtató adat, hogy az Egyesült Államokban, a K-12 Kiberbiztonsági Központ adatai szerint 2016 óta Texas államban az iskolák ellen végrehajtott digitális támadások 7 millió dollárnyi kárt okoztak. Ám nem csak ezen a területen van miért aggódni. A bűnözők blokkolják a tanítást, ami után a rendszer visszaállítása körülményes lehet. Sajnos arra is volt már példa a tengerentúlon, hogy az oktatási rendszerbe ijesztő, erőszakos tartalmakat töltöttek fel” – mondta el ennek kapcsán Gölcz Dénes, a Panda Security hazai ügyvezető igazgatója.

Az iskolák azért jelenthetnek vonzó célpontot a hackerek számára, mert jellemzően gyengébb a védelmük, mert nem tudnak eleget költeni kibervédelemre és alacsonyabb a felhasználói tudatosság. A mostani eseteket és esetszámokat látva éppen ezért mindenképpen szükség van a felhasználók egyéni felelősségének tudatosítására is, ami az egyre érettebb, digitálisan képzett generációk számára alapvető érdek lesz”

– tette hozzá a szakember.

Az azonosított események alapján az is kiderült, hogy a hálózatok a pandémia miatt szükségszerűen elrendelt távmunka és digitális oktatás alatt egyértelműen nagyobb terhelésnek voltak kitéve. Az észlelések száma márciusban, áprilisban, májusban és júniusban is nagyon magasra szökött. Április kivételével rendre meghaladta a havi 5000 esetet, de áprilisban is elérte a 4200-at.

Az adatok azért is számítanak kiemelkedően magasnak, mert januárban és februárban, amikor még a hagyományos oktatási rend volt érvényben, 3686 és 2250 alkalmat regisztrált a Panda. Ennek egyik magyarázata, hogy a védelmi körbe bevont számítástechnikai eszközök kétharmada laptop volt, amelyet a távoktatás ideje alatt folyamatosan használtak gazdáik. Így összességében ezeken az eszközökön az oktatási intézmények bezárása ellenére felhasználói aktivitáscsökkenés nem volt.

(Kiemelt kép: GettyImages)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik