Tech

Többen kiakadtak egy Windows 10 frissítés miatt

A The Verge újságírója meglepődve számolt be arról, hogy míg felállt a számítógépe elől egy kis szünetre, a Windows 10-et futtató eszköze engedély nélkül újraindította a rendszert, majd frissítéseket telepített. Néhány olyan kéretlen webes alkalmazás ikonja is megjelent utána a Start menüben, mint a Word, a PowerPoint, az Excel és az Outlook. Ráadásul ezek közül egyik sem egy ingyen használható, teljes értékű verzió, csupán a böngészőből elérhető webes alkalmazás elérését lerövidítő parancsikonokról van szó (amik természetesen rögtön az Edge böngészőben nyílnak meg). Ugyanerről számolt be több frusztrált felhasználó a napok során különféle fórumokon, szintén kritizálva, hogy alig észrevehető kis figyelmeztetést kaptak a gép újraindulása előtt.

Ugyan a parancsikonok sok vizet nem zavarnak, annál kifogásolhatóbb, hogy a rendszer egyszer csak engedély nélkül újraindult a telepítés apropóján, ami egy munkahelyen akár komolyan károkat is okozhatna. Érdemes hozzátenni, hogy már a Windows 10 megjelenésekor, 2015-ben voltak hangos panaszok az erőltetett frissítések miatt, amik akár fontos munkafolyamatokat is megszakítottak. A Microsoft ennek hatására tette lehetővé, hogy telepítéseket ütemezni, halasztani lehessen.

Aki szeretné szigorúbban fogni a rendszerfrissítések telepítését, annak azt ajánlja a Microsoft, hogy a Windows Update beállításai közt keresse meg a telepítések szüneteltetésére vonatkozó beállításokat.

(Kiemelt kép: GettyImages)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik