Tech

Ilyen sört készített a mesterséges intelligencia

Mesterséges intelligencia (MI) segítette megalkotni egy új, citrusos IPA receptjét, amely a Deeper nevet kapta svájci készítőitől – írja az MTI.

Nagyon izgalmas és nagyon gyümölcsös

– írta le az új italt Adrian Minnig, az MNBrew kisüzemi sörfőzde szakértője. A cég a Luzerni Alkalmazott Tudományi és Művészeti Egyetem (HSLU) kutatóival, illetve a Jaywalker Digital szoftvercéggel együttműködve készítette el az első MI által megtervezett sört.

Kép: Getty Images

A sört emberek hozták létre, de a receptjét a HSLU szakemberei által kifejlesztett mesterséges intelligencia, a Brauer AI alkotta meg. A folyamat első lépéseként egy ember vagy az MI kiválaszt egy sörfajtát, például az indian pale ale-t (IPA), majd a gép átfésül egy 157 ezer nemzetközi sörreceptet tartalmazó adatbázist, minták után kutatva. Végezetül javaslatokat tesz új sörreceptekre, egyebek között a maláta arányának és a komló főzési idejének megadásával.

A kutatóknak nem áll szándékukban az algoritmusukkal kiszorítani az embereket a sörfőzésből, épp ellenkezőleg, a projektből azt a tanulságot vonták le, hogy a legjobb eredmény ember és gép együttműködésével érhető el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik