Tech

Komoly akadály gördült a Facebook európai működése elé

Írország adatvédelmi bizottsága (IDPC) megtiltaná, hogy a Facebook az Egyesült Államokba továbbítsa az uniós állampolgárok felhasználói adatait, ami kihívás elé állíthatja a közösségi óriást.

Az ír adatvédelmi biztos tiltó határozatának előkészítésének előzménye, hogy az Európai Bíróság júliusban úgy határozott, hogy az USA-EU közötti adatvédelmi pajzs (Privacy Shield) nem eléggé hatékony, ezért hatályon kívül helyezték. Az uniós bíróság szerint a nemzeti törvényhozóknak szigorúbb intézkedéseket kell tenniük a felhasználói adatok továbbítása terén.

A bíróság ugyanakkor úgy ítélte meg, hogy a személyes adatok unión kívüli országokban működő vállalatoknak való továbbítására vonatkozó, az általános szerződési feltételekről szóló európai bizottsági határozat továbbra is érvényes. Ez azt jelenti, hogy az adatátvitel folytatódó ellenőrzése mellett az EU-nak és az Egyesült Államoknak új rendszert kell kidolgozni, amely biztosítja, hogy az európaiak adatai ugyanolyan védelemben részesüljenek az Egyesült Államokban, mint az unióban.

Az ír adatvédelmi bizottság előkészített határozatával kapcsolatban a Facebook válaszként közölte, hogy a döntésnek káros következményei lehetnek a gazdaságra nézve, és amellett, hogy más amerikai központú felhőszolgáltatás sora is kérdésessé válik, érintettek lehetnek a kórházak, egyetemek, ami a koronavírus-járvány idején sem éppen szerencsés. A cég javasolja egy újabb, elfogadható adatvédelmi megoldás kidolgozását az európai jogalkotókkal és adatvédelmi szervekkel együttműködésben az átmeneti időszakban, amíg nem sikerül hosszútávú megoldást találni. Amennyiben a Facebook ugyanis nem kap engedélyt adatcserére, az akár a közösségi oldal európai leállását is veszélyeztetheti.

(Kiemelt kép: AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik