Tech

50 új bolygót találtak a Naprendszeren kívül

Szakértők egy csoportja komoly csillagászati áttörést ért el: mesterséges intelligencia (MI) segítségével azonosítottak 50 új bolygót – írja a CNN. A Warwicki Egyetem csapata gépi tanulási algoritmussal elemezte a NASA régi adatbázisait, amelyekhez több ezer potenciális bolygó információi tartoznak.

A Naprendszeren kívüli bolygók, azaz az exobolygók keresésére az egyik legelterjedtebb technika az úgynevezett tranzit módszer. Ennek lényege, hogy a csillagok elhalványulása alapján következtetnek a körülöttük keringő bolygókra. A probléma az, hogy a fényingadozások nem minden esetben utalnak új égitestre, egyéb tényezők, például mérési hibák is állhatnak a megfigyelések hátterében.

Kép: Getty Images

A szakértők az új MI-t a Kepler űrtávcső adatait vizsgálva tanították be. Mikor a mesterséges intelligencia már képes volt megkülönböztetni a valódi exobolygókat a hamis pozitív adatoktól, a NASA régi adatbázisait is elemezték vele.

Az analízis során 50 korábban ismeretlen bolygót sikerült felfedeznie.

A legnagyobb új égitest nagyjából akkora, mint a Neptunusz, a legkisebb pedig a Földnél is kisebb.

David Armstrong, a csapat tagja szerint korábban senki sem használt gépi tanulást ilyen elemzésekben. A szakértők bíznak benne, hogy az MI a jövőben komoly segítséget jelenthet az exobolygók felfedezésében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik