Tech

Sáskarobotok szagolhatják ki a bombákat

A sáskák szaglása rendkívül jó, a rovarok tömeges megjelenésének hátterében is éppen egy illat áll. Szakértők egy csoportja úgy véli, hogy ezen kimagasló képességüket mi is kamatoztathatnánk: az élőlények sokat segíthetnének a robbanószerek azonosításában – írja az IFLScience. Barani Raman, a Washington Egyetem munkatársa és kollégái a sziklás-hegységi sáskákat vizsgálják. A faj szaglórendszerét korábban már rengeteget tanulmányozták, agya jól elemezhető, gyorsan gyógyul a sérülésekből, és tömegéhez képest meglehetősen jól terhelhető.

Kép: Getty Images

A szakértők azt mérték fel, hogy milyen hatékonyan észlelik a sáskák a robbanószerekhez köthető illatokat, így a TNT szagát. A kutatók nem lehettek biztosak benne, hogy az élőlények tudják-e érzékelni ezen szagokat, hiszen nincs ökológiai jelentőségük.

Ramanék a sáskák agyát vizsgálva felfedezték, hogy bizonyos neuronok aktiválódnak az ilyen vegyületek, például az ammónium-nitrát hatására.

A kísérletben a rovarokba elektródákat ültettek, majd egy modell autóban rögzítették őket. A parányi jármű egy dobozban mozgott, ahol hol alacsonyabb, hol magasabb volt a robbanószerek koncentrációja. Eközben folyamatosan gyűjtötték az adatokat az állatok agyának aktivitásáról.

A szakértők bíznak benne, hogy biorobotikus megoldásokkal a rovarokat robbanószer-érzékelő kiborgokká alakíthatják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik