Tech

Hamarosan kezdődik az év meteorhullása

A Perseidák az egyik legismertebb és leglátványosabb meteorraj, amely minden évben augusztusban éri el maximumát. A meteorhullás akkor alakul ki, amikor a Föld áthalad a 109P/Swift-Tuttle üstökös által hagyott törmeléksávon, a szemcsék pedig a légkörbe belépve megsemmisülnek.

Kép: Getty Images

A Perseidák raj idén augusztus 11-12. éri el csúcsát – írja a CNET. Ekkor a Hold az utolsó negyedben jár majd, fénye némiképp megnehezítheti az észlelést, ennek ellenére sok meteor lesz látható.

A meteorraj nem véletlenül népszerű: a nyári estéken kellemes a szabadban lenni, a maximum során pedig átlagosan 100 fényjelenség is észlelhető.

A megfigyeléshez érdemes a fényszennyezéstől elvonulni. A szemnek nagyjából 20 percre van szüksége a sötéthez való alkalmazkodáshoz, fontos azonban, hogy a megfigyelés alatt még a telefonunkra se nézzünk rá, a fény ugyanis elvakíthatja az embert.

A meteorok látszólag a Perseus csillagkép felől érkeznek, de az égbolt bármely pontján felbukkanhatnak. A fényjelenségek még a csúcs után is láthatóak lesznek, de messze a maximum alatt a leglátványosabb a meteorhullás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik