Tech

Sokan hiszik úgy, hogy unalmasak a bűnözők számára

A Kaspersky kiberbiztonsági cég legújabb jelentése azt vizsgálja, hogyan változtatjuk a szokásainkat annak érdekében, hogy alkalmazkodni tudjuk a technológia szerepéhez az életünkben. Bár az Y-generációsok az online biztonságuk erősítését tervezik, a cselekedeteik egészen másról árulkodnak. Sok Y-generációs gondolja úgy, hogy ő túl unalmas a kiberbűnözők számára, ám 36 százalékuk mégis azt érzi, hogy többet kellene tennie a digitális biztonsága megerősítéséért, ám ez általában eléggé hátra sorolódik a teendői listáján.

Miután az új helyzet sokakat kényszerített otthoni munkára, az Y-generációsok számára az otthon lassacskán technológiai központtá válik.

Most már naponta csaknem két (1,8) órával többet töltenek online az év elejéhez viszonyítva – ez napi átlagban 7,1 órát jelent az online térben.

Csaknem a felük (49%) mondta azt, hogy mióta több időt töltenek online, azóta tudatosabban viszonyulnak a digitális biztonság kérdéséhez. Az Y-generációsok a közösségi médiafelületeken töltik a legtöbb időt, de csaknem kétharmaduk (61%) számolt be arról, hogy az online randioldalak otthonról történő látogatása különös aggályt jelent a digitális biztonságuk szempontjából.

Az aggályok kezeléséről szólva az Y-generációsok csaknem fele (52 százaléka) kizárólag hivatalos áruházakból (pl. az Apple Store és a Google Play áruházból) származó megbízható alkalmazásokat használ a készülékén, 49 százalékuk pedig minden készülékén rendszeresen futtat vírusirtó programokat, hogy megvédje magát.

Az Y-generációsok 13 százaléka egy kis huncutságtól sem riad vissza: elmondták ugyanis, hogy a szomszédjuk tudta nélkül használták annak wifijét.

„Azt szokás mondani, hogy az Y-generációsok digitális bennszülöttek, és ez a tény újabb kihívásokhoz is vezethet, amelyek következtében ennek a csoportnak meg kell találnia a saját digitális komfortzónáját. Már az a tény is, hogy sokan egy lakótárssal laknak együtt, hozzájárulhat ahhoz, hogy nem érzik magukat digitálisan biztonságban, különösen az összeköltözés kezdetén. Ezen az érzésen még tovább ronthat, hogy ez a generáció hajlamos gyakran költözni és munkahelyet váltani. Ilyen esetekben fontos nyíltan elbeszélgetni a lakótárssal ezekről az aggályokról: például a biztonsági szoftver költségeinek megosztásáról és a közösen használt eszközök használatára vonatkozó szigorú szabályok lefektetéséről, valamint igyekezni kell minél jobban megismerni egymást” – mondta Dr. Berta Aznar Martínez, a barcelonai Ramon Llull Egyetem vezető pszichológusa.

A Kaspersky a következőket javasolja az Y-generációsoknak a készülékeik és a személyes adataik biztonságban tartásához az interneten:

  • Figyeljen oda a weboldal hitelességére! Ne keressen fel weboldalakat, ha nem biztos abban, hogy legálisak, és figyeljen arra, hogy a címük „https”-sel kezdődjön. Keressen gyanúsnak tűnő weboldalakról írt véleményeket.
  • Vezessen listát az online fiókjaikról, hogy teljesen átlássa, mely szolgáltatások és weboldalak tárolhatják a személyes adatait!
  • Az okostelefonja beállításaiban blokkolja az ismeretlen forrásból származó programok telepítését, és csak hivatalos alkalmazás-áruházakból származó szoftvereket telepítsen!
  • Kezdje el használni a „Privacy Checker” szolgáltatást, amely segít a közösségi média profiljaik privátabbá tételében. A privát profil megnehezíti, hogy a harmadik felek rábukkanjanak a nagyon személyes jellegű adatokra.

(Kiemelt kép: GettyImages)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik