Tech koronavírus

Nem lettünk magányosabbak a karantén alatt

Az American Psychologist folyóiratban megjelent tanulmány szerint a magány érzése nem nőtt a karantén időszak alatt. Kiderült: a fizikai távolság nem kell, hogy szociális elszigeteltséget jelentsen, mivel a megváltozott életkörülmények miatt elkezdtünk a digitális platformokon szorosabban kapcsolódni egymáshoz – magyarázzák a kutatók. Ezt alátámasztják a vezető szenior telefongyártó, a Doro adatai is, miszerint az időseknek gyártott telefonok iránt megnövekedett az érdeklődés az elmúlt időszakban.

Ilyen mobilt szeretne a nagyim, ha megadja magát a régi Nokiája
Egy igazi nagyival teszteltük a szépkorúaknak tervezett Doro 8035 okostelefont.

A koronavírus-járvány kezdeti szakaszában a szakértők attól tartottak, hogy a fizikai távolságtartás és az otthon-lét a magány érzését nagyban növeli. A 2020. január és április között több mint 2000 felnőtt amerikai részvételével készült felmérés azonban azt mutatja, hogy nem így történt. Az eredmények szerint egy hónappal a lezárások után a résztvevők kevésbé érezték magukat elszigeteltnek vagy magányosnak, mint a COVID előtt. Valójában többen jelezték, hogy jobban kapcsolódnak másokhoz, mint korábban.

Fotó: Getty Images

Az idősebb válaszadók a krízis kezdetén ugyan növekvő magányról számoltak be, mivel a távolságtartásra vonatkozó szabályozások először őket érintették, de az elszigeteltség mértéke enyhült, miután általánosan hatályba léptek az otthonmaradásra vonatkozó szabályok. A szakértők szerint a fizikai távolság nem kellett, hogy egyet jelentsen a társadalmi elszigetelődéssel. A kapcsolattartást a telefon és az egyszerűen használható digitális platformok (FaceTime, Zoom) is segítették.

A kutatók rámutattak arra, hogy a pandémia lassításához nagyban hozzájárult a fizikai távolságtartás. Az, hogy ezzel a közjót szolgáljuk, növelheti a magány-ellenálló képességünket.

A felmérésből az is kiderült, hogy a hétköznapi beszélgetések minősége sokat javult, mivel az emberek jóval többet beszéltek arról, hogy valójában hogyan érzik magukat. A „hogy vagy?” kérdésre az emberek valódi válaszokat adtak és kaptak, így a beszélgetések mélysége is változott. A kutatók nem lepődnének meg, ha az ilyen fajta emberi interakciók – akár a távolból is – a vírus után is fennmaradnának.

Az eredmények jól mutatják, hogy az emberek megfelelően tudtak alkalmazkodni a világjárvány miatt megváltozott körülményekhez. Ez persze nem azt jelenti, hogy senki sem szenvedett elszigeteltségtől a karantén idején, de átlagosan nem emelkedett a magányosság érzése.

– magyarázta Martina Luchetti, a Floridai Orvostudományi Egyetem vezető kutatója.

A kutatás szerint az idősebb válaszadók körében nem nőtt a magányosság érzése a járvány legaktívabb szakaszában, és többségük úgy érezte, több támogatást kap másoktól, mint januárban, vagy februárban. Ennek egyik oka lehet, hogy az idősebbek korábban nem használták rendszeresen a digitális platformokat, bár egy másik, Doro által végzett kutatás szerint a nyitottságuk megvan hozzá. Miután viszont az érintetteknek a családtagok, vagy más segítők megmutatták a Zoom, vagy a Skype működését, rendszeres használókká váltak; a digitális kapcsolattartás pedig segített a magány érzésén felülkerekedni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik