Tech

Térképes startupot vásárolt a Facebook

A Facebook felvásárolta a Google Street View konkurensének tekinthető Mapillary-t. A hírt Jan Erik Solem, a svéd startup vezetője jelentette be, hivatalos vételárat nem közöltek.

A Mapillary-t korábban is többször írták le úgy, mint egy közösségi finanszírozású Google Street View-t, ami a keresőcég platformjának alternatívája. Nagy előnye, hogy nyílt forráskódú, így bárki fejleszthet rá szoftvert. A felhasználók semmi változást nem fognak érzékelni a tulajdonosváltásból, bárki használhatja az adatokat.

Solem a céget 2013-ban alapította, előtte pedig az arcfelismeréssel foglalkozó Polar Rose-on dolgozott, amit 2010-ben vásárolt fel az Apple. A Mapillary blogbejegyzése szerint az elmúlt évek során több tízezernyi bejelentéssel sikerült bővíteni a platform adatbázisát, és ezáltal pontosabbá tenni a térképet. Már több mint 1,1 milliárd képpel dolgozik a szolgáltatás, amiket a felhasználók készítettek, ennek köszönhetően pedig nem kell kamerás autókkal bejárni a környéket, ahogy a Google teszi.

A kérdés már csak az, milyen célból is vette meg a Facebook a startupot, és milyen szolgáltatásokhoz használná fel a jövőben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik