Tech

Átverés a 370 ezer magyar facebookozó adatait tartalmazó csomag

Korábban mi is beszámoltunk róla a Hackread beszámolója alapján, hogy egy hackercsoport 500 millió facebookozó adatait árulja a sötét weben, ebből 370 ezer érintett magyar felhasználó. A 2019 novembere és 2020 májusa közt összeszedett csomagok többek közt a felhasználók vezeték- és keresztnevét, nemét, munkahelyét, családi állapotát, telefonszámát, e-mail címét és Facebook-profil linkjét tartalmazzák. A portál szerint ezekhez meglehetősen jutányos áron lehet hozzájutni netes fórumokon. Solymos Ákos, a QUADRON Kibervédelmi Kft. szakértője ennek kapcsán elmondta, hogy az információkat egyrészt el lehet adni a számítógépes alvilágnak, így az adathalászok sokkal kidolgozottabb, célzottabb támadásokat tudnak végrehajtani.

A mostani esetben viszont kifejezetten a rosszakarók húzhatják a rövidebbet, mivel kamucsomagokról van szó

írja az Index a Black Cell magyar kiberbiztonsági cég egyik nekik nyilatkozó szakértőjére hivatkozva.

A biztonsági cég a magyar érintettség miatt ellenőrizte, hogy pontosan mely fórumokon lehet elérni az adatokat, míg nem arra jutottak, hogy a látható weben elérhető eladótól már többen próbálták megvenni a kérdéses adatcsomagot, de az ügylet során végül nem kapták meg, így átverésről lehet szó. A szakértők szerint feltételezhető, hogy az eladónak valójában sosem voltak birtokában a hirdetett személyes adatok, így a 370 ezer magyar felhasználóé sem. Ráadásul több arra utaló jelet is találtak, hogy korábban már próbálkozott azzal, hogy állítólagos adatcsomagokon nyerészkedjen.

A Black Cell hozzátette a portál számára, hogy ettől függetlenül olyan problémáról van szó, ami bárkit érinthet, a jövőben várhatóan egyre többen próbálnak majd kereskedni szisztematikusan gyűjtött személyes adatok kollekcióival nemcsak a sötét weben, de a laikusok által elérhető fórumokon is.

370 ezer magyar facebookozó adatait árulják a neten
Egy hackercsoport 500 millió Facebook felhasználó adatait árulja a sötét weben, ebből 370 ezer érintett magyar.

(Kiemelt kép: GettyImages)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik