Tech

Mi történik az Apple háza táján 2020-ban? (x)

Nincs megállás az Apple-nél 2020-ban sem; kézbe vehettük az iPhone SE-t, a 12-es modellek jelentős megújuláson mennek keresztül, a Watch 6-os sorozata begyorsul és vízállólóvá fejlődik, a MacBook Pro olló-billentyűzet technológiát kap… Lássuk a részleteket!

 

iPhone SE

Az iPhone SE 180 ezer forint körüli díjszabással érkezett, ami Apple mércével mérve kifejezetten baráti.

Az SE 4,7 inches kijelzője sokkal kisebb, mint amit a Samsung, Huawei, Honor vagy Xiaomi versenyképes telefonjainál megszokhattunk, persze ennek is megvannak az előnyei; a kompakt kialakításnak köszönhetően az egykezes használat kifejezetten kényelmes, és zsebben hordva sem zavaró. Az SE változat esetében fekete előlappal, illetve fekete, fehér és piros hátlappal találkozhatunk. Utóbbi fiatalos és elegáns megjelenést ad a készüléknek.

Az Apple A13 lapka hatmagos processzorral, négymagos Apple GPU-val és újgenerációs NPU-val mozgatja az SE-t, ami így a szerény 3 GB memória ellenére is villámgyors és akadásmentes.

 

iPhone 12

A sorozat újabb tagjai valamikor az őszi hónapokban érkeznek. Az Apple-rajongók nagy várakozásokat fogalmaznak meg a 12-es iPhone-okkal szemben, hiszen ez egybevágna a már megszokott háromévenkénti megújulási ciklussal.

A Max és Pro változatok esetében 6,1 és 6,7 hüvelykes képátmérőt várhatunk, a különféle tartalmakat egy 120 Hz-es ProMotion panel jelenítheti meg, a hátlapi kamera még jobb képeket készíthet, különösen éjszakai fényviszonyok esetén, az akkumulátor kapacitása pedig 4200-4400 mAh lehet.

 

iPad

Az iPad Pro 12.9 táblagép 280,6 x 214,9 milliméteres dimenziójával egyszerűen orbitális, 5,9 mm-es vastagsága viszont rendkívül elegánssá teszi. Méreteiből adódóan a kezelés kíván némi gyakorlatot; kétkezes használat közben sem érjük el a kijelző közepét, egykezes tartás esetén pedig hamar elfárad a csukló: a 641 gramm az 641 gramm…

Az 2020-as iPad Pro az A12-es alapokra építő Apple A12Z Bionic chipet használja, ami első olvasatra kissé meglepő, hiszen az Apple jelenleg az A13-nál tart. Persze megérthetjük a döntés okát, ha tudjuk, hogy az A12 esetében áll rendelkezésre az a nyolcmagos Apple GPU, ami jobb videóteljesítményt képes nyújtani ekkora pixelszám mellett is.

Természetesen ennél a változatnál is iPad OS fut; miután 2019-ben szétvált az iPhone-ok és iPad-ek operációs rendszere, a csapásirány állandósulni látszik.

 

MacBook

A 2020-as MacBook Air barátibb árazással és hamisítatlan Apple minőséggel köszöntött be. Végre megkapta az újgenerációs almás billentyűzetet, ami jelentős minőségi ugrást jelent a felhasználói kényelem felé. Az úgynevezett pillangómechanikás billentyűzet végre a múlté, sokak megkönnyebbülésére.

Mindenesetre a kétmagos 1,1 GHz-es processzor 2020-ban nem tűnik túl acélosnak. Persze nem szabad elfelejteni, hogy az Air átlagos felhasználói igények kielégítésére alkalmas hordozható eszköz. Ha szövegszerkesztésre, táblázatkezelésre, levelek küldésére, internetes böngészésre keresünk ideális gépet, abban az esetben a MacBook Air tökéletes választás lehet. Persze kérdéses, hogy rendkívül stabil Apple működés és szoftveres háttér megéri-e a felárat a lényegesen olcsóbb „ablakos” konkurensekkel szemben.

 

Watch

A Watch sorozatot évek óta a folytonos megújulás jellemezte, ám a tavalyi évben mintha elfogyott volna ez a szándék. Általánosságban elmondható, hogy az órákat kisebb figyelem övezi, mint az Apple főbb termékeit, így a Watch 6-os szériájáról sem érkeznek sokatmondó hírek.

Mindenesetre a pletykák arról szólnak, hogy a Watch 6-os sorozat vízálló minősítést kaphat, ráadásul gyorsabb adatkapcsolatra lesz majd képes. Sőt, egyes hírek szerint jöhet a kijelzőknél a folyékony kristály polimer, ami hajlíthatóságot biztosít számukra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik