Tech

Pofátlan csalással verik át az 5G-től rettegőket

Az 5G-t rengeteg összeesküvés-elmélet övezi, egyes konteósok még a koronavírussal is összefüggésbe hozták a technológiát. Az egyik leghajmeresztőbb állítás az, hogy valójában az 5G tornyok terjesztik a kórokozót, emiatt a világ több országában is elkezdték megrongálni az infrastruktúrát. Az összeesküvés-elmélet természetesen teljes képtelenség, semmilyen bizonyíték nem támasztja alá.

WHO: 5G-hálózatok nem terjesztik az új koronavírust
Az egészségügyi világszervezet is szeretné, ha nem hinnénk a konteóknak.

Egy vállalat a közelmúltban új megoldást kínált fel a nem létező veszélyre – írja az IFLScience. A cég 5GBioShield (5G Biopáncél) néven kezdett el forgalmazni egy terméket, egészen pontosan egy USB-kulcsot, amire egy matricát ragasztanak. A termék állítólag minden káros sugárzás, az elektromos szmog és a biológiai szennyezés ellen is véd. A vállalat szerint a pendrive eszközre csatlakoztatva 8-40 méter sugarú körben formál pajzsot.

Egy darab USB-kulcsot 346, hármat pedig 973 dollárért (nagyjából 108 ezer, illetve 304 ezer forintért) lehet beszerezni.

A „védőpajzsot” létrehozó terméket természetesen zavaros és logikátlan, de látszólag tudományos szöveggel hirdetik, melyben többek közt azt is kiemelik, hogy a szerkezetet egy több országban, évtizedek át zajló kutatás alapján hozták létre. Ez meglepő, hiszen az 5G technológiát igazán csak a 2010-es években kezdték el fejleszteni.

A konteósokat megcélzó terméket a Pen Test Partners brit biztonságieszköz-tesztelő cég vizsgálta meg, ők derítették ki, hogy egy egyszerű USB-kulcsról van szó, melynek még a memóriája sem túl nagy: 128 megabyte-os. Az állítólagos „kvantumholografikus katalizátor technológiáért” felelős berendezés valójában egy közönséges matrica, amely nincs elektromos összeköttetésben a pendrive-val. A becslések alapján a termék valódi értéke nagyjából 5 dollár, azaz megközelítőleg 1500 forint lehet.

Kiemelt kép: Artur Widak / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik