Tech

Estétől zivatarba borul a fél ország

Estétől egy északnyugat felől érkező hidegfront hatására a Dunántúlon egyre többfelé várhatók zivatarok, nagyobb eséllyel az Észak-Dunántúlon hevesebb zivatar is kialakulhat – áll az Országos Meteorológiai Szolgálat friss, szombat délutántól vasárnap estig terjedő intervallumra vonatkozó előrejelzésében.

Győr-Moson-Sopron megyére másodfokú, Budapestre, valamint Pest, Fejér, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a várható heves zivatarok miatt.

A zivatarokat, heves zivatarokat viharos szél (60-90 km/h-s, Észak-Dunántúlon akár 95 km/h-nál is erősebb), egy-egy helyen felhőszakadás (20-30 mm), és kisebb méretű jég (1-2 cm) kísérheti.

Vasárnap elsősorban a déli országrészben, északkeleten, illetve keleten alakulhatnak ki további zivatarok. Ezekhez a zivatarokhoz leginkább viharos szél (60-80 km/h), apró szemű jég társulhat.

A front mögött szombat késő estétől az Észak-Dunántúlon, vasárnap a Dunántúl más részein is nagyobb területen zivatartól függetlenül is viharossá fokozódik az északnyugati szél. A legerősebb lökések általában 60-75 km/h, a Dunántúli-középhegység és Sopron térségében az éjszakai és délelőtti órákban azonban egy-egy 80-85 km/h körüli széllökés is előfordulhat. Késő délutántól csillapodik a szél.

Kiemelt kép: A hirtelen lezúduló esõ miatt összegyûlt vízben áll egy férfi a debreceni Benczúr Gyula utcában 2019. július 27-én. MTI/Czeglédi Zsolt

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik