Tech

Videó: juhászkutya helyett robot tereli az állatokat

A Boston Dynamics jól ismert kifinomult robotjairól, a cég humanoid gépe, az Atlas például könnyedén veszi mozgás közben az akadályokat. A héten a vállalattal együttműködő Rocos egy új videót tett közzé a Boston Dynamics egy másik robotjáról, a kutyaszerű Spotról – írja a ScienceAlert.

A videó célja annak szemléltetése, hogy a robot miként segítheti a mezőgazdasági munkát.

David Inggs, a Rocos vezérigazgatója szerint ügyfeleik olyan feladatokat akarnak automatizálni, melyek az emberek számára kellemetlenek, ismétlődőek vagy unalmasak. A vállalat és a Boston Dynamics célja, hogy olyan robotokat alkossanak, melyek emberi beavatkozás nélkül is tudnak dolgozni.

A mezőgazdaságban olyan gépeket alkalmaznának, melyek képesek foglalkozni az állatokkal, illetve a haszonnövényekkel. A videóban látható Spot épp ilyen feladatokat lát el: juhokat terel, felügyeli a növényeket, miközben kifejezetten nehéz terepen halad.

A Boston Dynamics robotjai komplex munkafolyamatokat is képesek ellátni, a tervek szerint egy nap a katasztrófák helyszínein és egyéb nehezen megközelíthető terepeken segíthetik majd az embereket. A közelmúltban mi is beszámoltunk róla, hogy Szingapúrban bevetettek egy Spotot a koronavírus-járvány miatt.

Kiemelt kép: PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik