Tech

Csak óvatosan, ha filmet akarna letölteni az internetről!

A koronavírusos járvány miatt visszavonult felhasználók a szokásosnál több videót, sorozatot fogyasztanak a neten, sok esetben nem hivatalos forrásból. A Microsoft felhívja a figyelmet arra, hogy a kalóz streaming szolgáltatások és torrent weboldalak forgalmának megemelkedését a kiberbűnözők is aktívan kihasználják káros kódok terjesztésére – írja a Nemzeti Kibervédelmi Intézet a BleepingComputerre hivatkozva.

Különösen egy kriptovalutát bányászó, rosszindulatú program terjed mostanában, amellyel elsősorban spanyol és dél-amerikai felhasználókat célozzák.

Ehhez a konkrét támadáshoz a kiberbűnözők a John Wick filmsorozat harmadik epizódját használták fel csaliként a bűnözők,

olyan fájlneveket használva, mint a „John_Wick_3_Parabellum”, a „contagio-1080p,”, illetve „Punales_por_la_espalda_BluRay_1080p”, „La_hija_de_un_ladron”, vagy a „Lo-dejo-cuando-quiera”.

A menő filmekre különösen figyeljünk

Február óta tapasztalni azt is, hogy a kiberbűnözők tőkét próbálnak kovácsolni a nagy visszhangot kapó filmek iránti érdeklődésből. A Kaspersky kutatói akkor egy vizsgálat során az idén Oscarra jelölt filmek álcája alatt több mint 20 adathalász weboldalra és 925 rosszindulatú fájlra bukkantak. A Kaspersky több mint 20 olyan adathalász weboldalt és Twitter-fiókot talált, amelyek lehetőséget ajánlanak a felhasználóknak az Oscarra jelölt filmek ingyenes megtekintésére.

Ezek az adathalász oldalak begyűjtik a felhasználók adatait, és különféle feladatok végrehajtására kérik őket cserében azért, hogy hozzájuthassanak a vágyott filmhez. Ezután összehasonlították, hogy az egyes Oscarra jelölt filmek címéhez milyen mértékű kártékony tevékenység volt kapcsolható a film nyilvános megjelenését követő első négy hétben.

A vizsgált filmek közül a Joker került az első helyre: ez volt a legnépszerűbb alkotás a kiberbűnözők körében, akik 304 kártékony fájlt neveztek el Gotham főgonoszáról.

A rangsorban a második helyet az 1917 foglalta el 215 kártékony fájllal, a harmadik pedig Az ír lett 179 fájllal.

Az NKI szerint az ilyen támadások elkerüléséhez egyszerűen kerüljük a nem jogtiszta tartalmak letöltését. A Kaspersky szerint pedig figyeljünk arra, hogy mi a film hivatalos megjelenési dátuma a mozikban, a streamelő szolgáltatásokban, a TV-ben, DVD-n vagy máshol. Ne kattintsunk gyanús hivatkozásokra, például olyanokra, amelyek a film megjelenés előtti megnézésének lehetőségét ígérik; ellenőrizze, hogy mikor kerül a film a mozikba, és tartsa számon ezt a dátumot. Nézzük meg továbbá a letöltött fájl kiterjesztését. Még ha egy megbízhatónak és legálisnak tartott forrásból is tölti le a videofájlt, annak többek között például avi, .mkv vagy .mp4 kiterjesztésűnek kell lennie, de semmiképpen sem .exe-nek. Ellenőrizzük a weboldal hitelességét, ne keressünk fel filmnézést lehetővé tevő weboldalakat, ha nem biztos abban, hogy legálisak, és figyeljen arra, hogy a címük „https”-sel kezdődjön.

(Kiemelt kép: GettyImages)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik