Tech

Ezer eurós támogatásról szól egy új netes átverés

Kedves olvasónk jelezte számunkra, miszerint újabb netes csalás szedi áldozatait a közösségi médiában. A kiberbűnözők heti 1000 eurós juttatást ígérnek azoknak, akik adataik megadása után felhívnak egy emeltdíjas számot, illetve végignéznek egy 30 perces videót. A csalók hírportálok nevében is terjeszthetik a félrevezető felhívást a közösségimédia-felületeken, továbbá videós manipulációval próbálják azt az érzetet kelteni a célpontokban, hogy hiteles információt kapnak. Az olvasónk által megosztott videót láthatóan egy kamuprofil tette közzé, az elkészítéséhez pedig híradós tévéadás képét manipulálták.

Az emberek szorult helyzetével visszaélő netes csalásokra a járvány idején különösen muszáj jobban figyelnünk, rengeteg kampány terjed, és mi is igyekszünk róluk beszámolni.

Örökérvényű tanács, hogy ami túl szép, hogy igaz legyen, nem is igaz: ebbe a kategóriába tartoznaka drága mobilt, vagy pénznyereményt ígérő felhívások.

Főleg akkor gyanakodjunk, hogy ha az adatainkat is elkérik, és emeltdíjas SMS-ek küldésére szeretnének rávenni minket. Ilyenkor ugyanis nem nyerni fogunk a dolgon, hanem valószínűleg súlyos forintokat veszítünk.

Hogy mit tegyen, amennyiben internetes csalás áldozatává vált, itt szedtük össze:

Ezt teheti, ha csalók pénzzel húzták le a neten
A napokban többen bedőltek egy átverésnek, ami filmeket, sorozatokat ígér egy SMS-ért cserébe. De hogyan kaphatjuk vissza a pénzünket?

(Kiemelt kép: GettyImages)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik