Tech

Műmell térített el egy golyót

Giancarlo McEvenue plasztikai sebész és kollégái első alkalommal igazoltak egy esetet, melyben egy szilikon mellimplantátum változtatta meg egy lövedék irányát – írja a ScienceAlert. Az orvosok úgy gondolják, hogy a műmell menthette meg a nő életét.

A lövöldözés a kanadai Ontarióban történt, a támadót és a fegyvert egyelőre nem azonosították. A támadás éjszakáján a 30 éves nő épp egy utcán sétált, amikor minden előjel nélkül eltalálták. Úgy tűnt, hogy súlyos sérülést szenvedett, de állapota stabil maradt. A lövedék a bal implantátumon lépett be, majd a mellkas jobb oldalán megállt.

Kép: Getty Images

Az implantátumokat eltávolították, majd CT segítségével mérték fel a lövedék útvonalát.

A szakértők arra jutottak, hogy a lövedék valószínűleg egyenesen áthatolt volna a nő mellkasán, és a szívét is elérte volna, ha nincs implantátuma.

Az orvosok úgy vélik, hogy az implantátum akkor téríthette el a lövedéket, amikor az a membránjához ért. A szakértők szerint a szakirodalomban két olyan eset is ismert, amikor egy mellimplantátum hasonló módon menthetett életet, de csak a mostani tanulmányban tudták több bizonyítékkal is alátámasztani a jelenséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik