Tech koronavírus

Koronavírus: magyar lélegeztetőgépet fejlesztettek

Magyar szakemberek kifejezetten COVID-19-hez köthető légzési nehézségek kezelésében hatékony, hordozható lélegeztetőgépet fejlesztettek ki – áll az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleményében. Az akkumulátorról és palackról is működő találmány a kiáramló levegő szűrésével védelmet nyújt a betegeket ellátó egészségügyi dolgozók számára. A Femtonics Kft. a Semmelweis Egyetem orvosszakmai vezetésével alkotta meg a járványkórházakban is könnyen bevethető lélegeztetőgépet. A szerkezet alkalmas a kritikus állapotú betegek eredményes kezelésére.

Az innovációs tárcához mintegy 50, tudományosan megalapozott projektjavaslat érkezett be, ezek közül 20 támogatott fejlesztés már folyamatban van.

A szabadalmaztatás alatt álló magyar lélegeztetőgép hozzájárulhat ahhoz, hogy a magyarországi egészségügyi a védekezésben önellátóvá váljon. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter szerint a cél az, hogy a vírusválságban bővülő szakmai-tudományos közösséget a magyar gazdaság újraindítása érdekében hosszabb távon is egyben tartsák.

Kép: Getty Images

A Femtonics Kft. és a Semmelweis Egyetem csapata a rendelkezésükre álló gépészeti, elektronikai, orvostechnikai és klinikai tudás ötvözésével március végére jutott el az első működő prototípusig. A tervezéskor fokozottan odafigyeltek arra, hogy a kialakított eszközt a lélegeztetésben kevésbé jártas orvosok is könnyen kezelhessék. Rózsa Balázs, a cég alapitó-tulajdonosa szerint az első funkcionális deszkamodellt 10 nap alatt hozták létre, a második fejlesztés a Semmelweis Egyetemen található aktív műtüdő segítségével lefolytatott tesztsorozatnak köszönhetően sokkal kiforrottabb darab.

Az új eszköz kifejezetten jó áramlási tulajdonságokkal és gyors vezérléssel rendelkezik

– mondta dr. Lorx András, a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikájának docense. A szakértő hozzátette, a zárt rendszerű légzőkör és gázellátás nem pazarló, a berendezés nagy előnye, hogy nem jelent többletterhelést a kórházi hálózatnak.

A fejlesztők csak olyan alapanyagokat használtak fel, amelyek megfelelnek az orvostechnikai eszközökre vonatkozó előírásoknak, ugyanakkor nem minősülnek hiánycikknek. A szabadalmaztatást követően kezdődhet meg a találmány sorozatgyártása, amelyet az egyik legnagyobb hazai orvostechnikai eszközgyártó, a 77 Elektronika Kft. saját kapacitásaival kész segíteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik