Tech koronavírus

Légkondi segíthette a koronavírus terjedését

Három kínai család több tagja is koronavírusos lett, miután január 24-én egy kantoni éttermében jártak – írja a HVG. Az esetről a kínai és az amerikai járványügyi hivatal a közelmúltban számolt be, a tanulmányban a három családot A, B, illetve C betűvel jelölték.

Kép: Getty Images

Az A család Vuhanból érkezett, és 53 percet töltött el egy térben a B-vel, illetve 73-at a C-vel. Másnap a vuhani család egyik tagja a COVID-19 tüneteivel fordult orvoshoz, február 5-ig pedig a három családból további kilenc személy betegedett meg. A háromszintes étteremben aznap 91 személy járt, de csak ennél a három csoportnál mutatták ki a fertőzést.

A szakértők szerint ennek hátterében az áll, hogy csak az érintettek ültek a kórokozókat terjesztő légkondicionáló légáramában.

A kutatók úgy gondolják, hogy a berendezések által kifújt levegő juttatta el messzebbre azokat a parányi cseppeket, melyekben a koronavírus utazott.

A tanulmány szerzői kiemelték, hogy az adatok kiértékelése még nem ért véget. Elképzelhető, hogy nem a légkondicionálók segítették az átadást, hanem közvetlen érintkezéshez köthető terjedésről volt szó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik