Tech

Kivételes kép készült egy fekete lyuk környezetéről

Az Eseményhorizont Teleszkóp (EHT) csapata nagyjából egy éve példátlan felvételt mutatott be: a szakértőknek először sikerült megörökíteniük egy fekete lyuk eseményhorizontját. A kutatók most újabb különleges fotót közöltek, ezen egy fekete lyukból kitörő plazma látható – írja a BBC. A csapat bízik benne, hogy megfigyeléseik nagyban hozzájárulhatnak az objektumok alaposabb megismeréséhez.

A szakértők a 3C 279 jelű régiót figyelték meg, ez egy úgynevezett kvazár, egy galaxismag erős rádióforrása. A régió mintegy 5,5 milliárd fényévre fekszik a Földtől. A 3C 279-et jól ismerik a kutatók, az EHT csapata a kvazár segítségével kalibrálta a virtuális távcsőrendszer egyes eszközeit.

A szakértők a vizsgálat során példátlan részletességben örökítették meg a kvazárt.

A 3C 279-hez egy szupermasszív fekete lyuk is tartozik. Az objektum folyamatosan nyeli el a környező anyagot, a plazma egy részét azonban kilöki magából. Az EHT képén minden korábbinál részletesebben látható a fekete lyukból távozó forró anyag. Azt egyelőre nem tudni, hogy hasonló kitörések miként is alakulnak ki.

Az EHT egy nyolc földi távcsőből álló virtuális teleszkóphálózat. A rendszer segítségével a szakértők nagy felbontású felvételeket képesek létrehozni. A projekt célja a fekete lyukak megfigyelése, a csapat bízik benne, hogy idővel egyre több ilyen objektumot tudnak majd megörökíteni.

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik