Tech

Videó: ilyen lenne a Holdon kocsikázni

A The Action Lab nevű YouTube-csatornán a BeamNG.drive autós szimulátort hívták segítségül, hogy bemutassák, milyen lenne egy idegen égitesteken vezetni – írja a Futurism. A BeamNG.drive egyik nagy erőssége a valósághű fizika.

Fontos kiemelni, hogy a nagyjából 11 perces videó csak a gravitációra van kihegyezve, az objektumok egyéb tulajdonságai, így a felszíni hőmérséklet és az atmoszféra sűrűsége nem kapnak szerepet.

A videó elején a földi körülmények láthatóak. Ez jó viszonyítási alap, itt érzékelhető igazán, hogy a BeamNG.drive mennyire élethű, ha a fizikáról van szó. Ezt a Hold követi, ahol a földihez képest jóval kisebb a tömegvonzás – az autó itt sokkal lassabban zuhan le egy ugratás után. A Jupiteren ezzel szemben már igen nagy a gravitáció, ilyen körülmények között a jármű csak kisebb távolságot tud megtenni a levegőben haladva. A napfelszín tömegvonzása mellett az autónak már az indulás is lehetetlen.

A The Action Lab csatornát egy PhD-diplomás vegyészmérnök hozta létre, hogy bemutassa, milyen szórakoztatóak tudnak lenni a tudományos és műszaki jelenségek.

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik