Tech koronavírus

A koronavírus betesz a mobilpiacnak is

Február elején tette közzé előrejelzését a TrendForce piackutató intézet arról, hogy a koronavírus-járvány által okozott termelési fennakadások miatt az első negyedévben éves viszonylatban 12 százalékkal, ötéves mélypontra csökkenhet az okostelefon-gyártás volumene. Akkor hangsúlyozták, hogy a vírusjárvány a keresletet lényegesen nem csökkenti majd, csak elhalasztja. A CCS Insight elemzőcég legfrissebb jelentése szerint igencsak érezhető lesz ilyen téren is a járvány hatása.

A 2020-as évben az elmúlt évtized legalacsonyabb eladási számai várhatók a globális okostelefon-piacon: mindössze 1,57 milliárd eszköz lel gazdára világszerte, ami az előző évhez viszonyítva 13 százalékos csökkenést jelent.

Míg Kína lassan éledezik, addig a világ többi részén sok országban még csak most jön a java, az üzletek zárva, és a gazdaság is megszorul a munkahelyi leépítések miatt, így érthető mód jó ideig gyengébb lesz a kereslet a készülékekre. A leglátványosabban a második negyedévben lesz érezhető a tendencia.

Más téren viszont optimisták az elemzők: 2021-ben sikerülhet visszaállni, és 12 százalékkal nőhet meg az eladások száma annak köszönhetően, hogy ismét megjön a vásárlási kedv, továbbá elkezdenek teret nyerni az 5G-s mobilok. A CSS szerint 2022 még inkább sikeres év lesz ilyen szempontból, kétmilliárd telefon kelhet el az év során.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik