Tech

Sok baj van a Zoom nevű alkalmazással

Több mint 13 millió aktív felhasználóval a Zoom az egyik legnépszerűbb felhőalapú kommunikációs platform, amelynek népszerűsége az elmúlt hetekben még inkább megugrott. Hazánkban a koronavírus miatti iskolabezárások után több tanár is ezt a platformot preferálja a konferenciahívásokhoz.A szolgáltatás kapcsán azonban az elmúlt években több súlyos sérülékenység is felmerült.

A Zoom fejlesztői nemrég közölték, hogy határozatlan ideig felfüggesztik az új funkciók fejlesztését, helyette a biztonsági problémák javítására fordítják erőforrásaikat – amiből az utóbbi időben érkező hírek szerint van bőven. Biztonsági szakértők legutóbb azt fedték fel, hogy a közvetítő-alkalmazás sérülékenységét kihasználva Windows-jelszavak lophatók el.

Apple Mac eszközöket tekintve pedig két sebezhetőséget találtak eddig, amelyeken keresztül a kiberbűnözők átvehetik az uralmat a célpont eszköze felett, illetve hozzáférést adhatnak hackereknek a webkamera és a mikrofon vezérléséhez. De több olyan hibáról is beszámoltak, amelyekkel más kártékony kódok, vírusok juttathatók a felhasználók készülékeire a programon keresztül.

A Zoomot korábban több kritika is érte amiatt, hogy nem használ végponttól végpontiog terjedő titkosítást, ami azt garantálná, hogy az üzeneteket csak a küldő és a fogadó gépén lehessen elolvasni, az ne váljon hozzáférhető se a szolgáltató, se a kormányzatok számára. Az app fejlesztői ezért a következő 90 napban intenzíven csak a fent említett problémák elhárításán fognak dolgozni.

Az adatvédelmi aggályok miatt egyébként Elon Musk cégénél, a Space-X-nél is tiltottá vált a Zoom használata.

(Kiemelt kép: GettyImages)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik