Tech

Huawei P40 Lite: lájtos telefon a csúcson (x)

Manapság egy prémium kategóriás mobilért akár félmillió forintot is fizethetünk - ilyenkor jön jól egy olyan készülék, ami néhány óvatos kompromisszum mellett baráti áron marad csúcsközelben.

Mi tesz ma prémium kategóriássá egy telefont? Az olyan egyértelmű tulajdonságok, mint a kinézet és a minőség mellett a hardveres erőforrások, a lenyűgöző képi megjelenítés, valamint a minőségi fotós tudás számít leginkább a vásárlóknál. Épp ezért, ha egy csúcsmobilból olyan lite verziót szeretne készíteni a gyártó, ami a barátságosabb árcímkével sem vall szégyent a „nagytesó” mellett, ezekre a területekre kell kiemelten figyelnie. A Huawei P40 Lite mindezt kiválóan teljesíti, sőt bizonyos szempontból még úttörő is, hiszen az első olyan középkategóriás készülék, amely a vállalat sajátfejlesztésű ökoszisztémájával, a Huawei Mobile Services-szel (HMS) érkezik.

Erős és energiatakarékos

A Huawei P40 Lite burkolata alatt Kirin 810 chipkészlet dolgozik, amely bőven elég erőt ad az összes modern alkalmazás futtatásához.Mivel 7 nanométeres technológiával készült, kisebb területen tartalmaz jóval több apró tranzisztort, ezáltal 20 százalékkal alacsonyabb fogyasztás mellett működik, mint elődje. Az eleve nagy, 4200 mAh kapacitású akkumulátort tehát kevésbé terheli, így nem kell állandóan konnektor után kutatnunk.

A készülék erejét a nyolcmagos processzor mellett 6GB RAM és Mali-G52 MP6 grafikus vezérlő biztosítja, utóbbit pedig a GPU Turbo technológia segíti, amely működés közben növeli a megjelenített képkockák számát, és ezt is anélkül hajtja végre, hogy az áramfelvételre komolyabb terhet róna. Ha pedig egy idő után mégis lemerül a telefon, a 40W-os Huawei SuperCharge töltővel akár fél óra alatt 70 százalékot pumpálhatunk az akksiba.

Feszített víztükrű kijelző

Szerencsére már vége annak a korszaknak, amikor az alsó hardveres gombok, valamint a felső szenzorsáv miatt a telefonok előlapját fekete csíkok határolták. A P40 Lite ráadásul még az elmúlt években divatos notch-ot, tehát a kijelző tetejére belógó kis szenzorfület is meg tudta szüntetni azáltal, hogy a szelfikamerát a „faltól falig” panel bal felső csücskében egy apró furat mögé rejtette. Ezáltal a full HD+ felbontású, 6,4 hüvelykes kijelző szinte a teljes előlapot elfoglalhatja, a készülék teljes felületének 90,6 százalékát lefedve.

Így aztán semmi akadálya annak, hogy teljes pompájában nézzünk videókat, vagy használjunk multimédiás appokat. A továbbfejlesztett felhasználói felület is segít a vizuális élmény fokozásában, az EMUI 10 egyrészt jobban olvasható elrendezést kínál a tartalmaknak, és az újrafaragott sötét móddal a szemek egészségét is óvja, valamint a telefon áramigényét is egyszerre csökkenti.

Kamerák minden feladatra

Ugyan arra gyakran van példa, hogy a csúcskészülékek sokkamerás rendszerét a lite modelleken valamelyest szerényebbre cserélik, a Huawei P40 Lite-on megtaláljuk mind a négy fontos lencsetípust, amelyre manapság a mobilos fotózásban szükség lehet. A 48 megapixeles főkamera mellé egy 120 fokos látószöget biztosító, 8 megapixeles lencse került a táj- és csoportképekhez, valamint egy olyan makrókamera, amellyel akár 4 centi távolságból élesen és tisztán kaphatjuk le a fűszál hegyén növekvő esőcseppet. Végül nem hiányozhat a modellek mögötti háttér okos elmosására szolgáló bokeh lencse sem.

A minőségi kamerarendszerhez mesterséges intelligenciával megtámogatott háttérrendszer jár. Egyrészt kifejezetten erős a P40 Lite az éjszakai fényképezésben: az erre szolgáló üzemmódban akár állvány nélkül is tiszta fotókat készíthetünk rossz fényviszonyok között is – ezt a funkciót ráadásul a szelfikamera is megkapta. Emellett a főkamerához tartozó szoftveres segéd arra is képes, hogy egy kép helyett sorozatfotót készít, amelyek elemeit egybegyúrva a legjobb színhűségű végeredményt kapjuk.

Szóval „lájtos” a P40 Lite? Árában mindenképpen, hiszen sikerült öt számjegyűre leküzdeni a végösszeget. Kinézetében és tudásában viszont annyira erős, hogy bátran mérhető a csúcskategóriához.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik