Tech koronavírus

Koronavírus: a WHO nevében támadnak a csalók

A koronavírus (COVID-19) globális terjedése kapcsán egyre több és több felhasználót bombáznak álhírekkel a kiberbűnözők arra számítva, hogy kihasználhatják a gyanútlan internetezőket.

Tatjana Serbakova, a Kaspersky senior webtartalom elemzője elmondta: „Először különböző termékeket, így maszkokat kínáló spameket találtunk. Majd felbukkantak csaló e-mailek adathalász célokkal és rosszindulatú mellékletekkel. A legutóbbi spam akció során a WHO-t utánzó e-mailek tűntek fel, ami jól mutatja, hogy a kiberbűnözők felismerték és ki akarják használni, hogy az Egészségügyi Világszervezetet a koronavírusról szóló megbízható információk forrásaként tartják számon” – hívta fel rá a figyelmet a szakember.

A felhasználók e-maileket kapnak állítólag a WHO-tól, amelyek a koronavírus-fertőzést megakadályozó biztonsági intézkedésekről ígérnek tartalmat. Amint a felhasználó rákattint az e-mailben található linkre, egy adathalász weboldalra kerül, és személyes adatok megosztását kérik tőle, ami végül kiberbűnözők kezébe kerül. Ez a scam sokkal valóságosabbnak tűnik, mint a korábban megismert Világbanktól vagy IMF-től érkező támogatásokat ígérő csaló üzenetek.

Egy állítólag WHO által küldött, valójában csaló e-mail. Forrás: Kaspersky

A Kaspersky azt tanácsolja a felhasználóknak, hogy alaposan tanulmányozzák az e-mailek tartalmát és csak megbízható források esetén vegyék komolyan a levelet.

Ha a vírus elleni vakcinát ajánlanak vagy valami mágikus védekezési módszert, akkor az valószínűleg kiberbűnözőktől érkezett.

Ez különösen igaz akkor, ha a levél feladója arra kéri, hogy kattintson egy linkre és ossza meg személyes adatait, vagy éppen nyisson ki egy mellékletet. Mindig duplán ellenőrizze a feladó e-mail címét, mert a csalók gyakran ingyenes levélküldő szolgáltatást használnak, vagy közük sincs az általuk említett szervezethez.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik