Tech

Ezért vigyázzon a facebookos kvízekkel

Milyen pizza vagy? Melyik híresség lenne a tökéletes párod? A Cambridge Analytica botránya és a kiberbiztonsági szakértők és a bűnüldözés figyelmeztetései ellenére az ilyen jellegű kvízek továbbra is népszerűek a közösségi hálózatokon, írja közleményében a NordVPN biztonsági cég.

Tavaly év végén a Sutton Rendőrkapitányság Massachusettsben figyelmeztetést tett közzé azzal kapcsolatban, hogy az ilyen szórakoztató tesztek személyes adatokat tehetnek elérhetővé a csalók számára. A legfrissebb hírek arról számolnak be, hogy két ukrán hacker kvíz használatával szerzett meg privát facebookos adatokat a felhasználóktól. A látszólag ártatlan játékok használatával a kiberbűnözőknek sikerült átvenniük a felhasználók böngészőinek irányítását, hozzáférhettek személyes adataikhoz a közösségi oldalon, és megtekinthették a barátok listáját.

A közösségi médiás kvízek, amelyek különösen népszerűek a Facebookon, teljesen ártalmatlannak tűnhetnek. Az ostoba kérdések azonban sokkal többet takarhatnak, mint gondolnánk. A hackerek és egyéb sötét internetes személyek nemcsak az érzékeny adataidhoz, hanem a családod és a barátaid információihoz is hozzáférhetnek”

– fejtette ki a jelenséggel kapcsolatban Daniel Markuson, a NordVPN munkatársa.

A NordVPN digitális adatvédelmi szakértője szerint sokan még mindig azt gondolják, hogy ők nem annyira fontosak, hogy kémkedjenek utánuk vagy nyomon kövessék őket. Ezért továbbra is részt vesznek ezekben a játékokban, noha tudják, hogy a kvízeknek egy része érzékeny adatok gyűjtésére szolgál.

Nagyon sötét ügyek tárulnak fel a Facebook botránya mögött
Sosem látott mértékben kerültek az adatok rossz kezekbe, amikkel aztán a felhasználók agyába másztak. A Facebook részvényei zuhanórepülésbe kezdtek.

„Az emberek általában nem törődnek a célzott hirdetésekkel vagy a végeláthatatlan e-mail figyelmeztetésekkel. A személyes adatok és a közösségi körökből származó adatok azonban mindenféle egyéb célra használhatók. Az üzenetek témái változatosak, ruházati márkától az elnökválasztási kampányig terjedhetnek, melyek célja a szavazás befolyásolása”- magyarázza az adatvédelmi szakértő.

Az érzékeny információkat nem csak maguk az emberek oszthatják meg, hanem barátaik és családtagjaik is. Amikor a felhasználó kitölt egy kvízt, gyakran megtörténik, hogy kiszolgáltatja a közösségi médiában szereplő kapcsolatainak profiljait a kvíz létrehozói számára. A több adatpont lehetővé teszi az emberek tetszés és nem tetszés szerinti felosztását – ez pontosabban célzott hirdetéseket és egyéb információkat eredményez.

Mire figyeljünk?

Annak ellenére, hogy nem minden közösségi média kvíz alattomos szándéka az érzékeny adatok megszerzése, a szakértő óvatosságra int, és az alábbiakat tanácsolja a csalás és adatvesztés elkerülésére:

  • Legyünk szkeptikusak, és hagyjunk fel a facebookos kvízjátékokkal! Az életünket vélhetően nem fogja megváltoztatni az információ, hogy milyen pizzák vagyunk, vagy ki a celeb párunk. Amennyiben mégis nagyon kíváncsiak lennénk, derítsük ki, kik készítetté a kvízt! Noha nem mindegyik kvíz él vissza az adatokkal, nézzük meg a szolgáltatás feltételeit, és tájékozódjunk arról, miként használják fel a begyűjtött adatainkat.
  • Legyünk tudatosak az adataink megosztásakor! Kvíz kitöltésekor, új alkalmazás telepítésekor és saját fióknak a közösségi médiával történő összekötésekor mindig ellenőrizzük, hogy milyen profiladatokat kérnek. Némelyik megengedi ezeknek az adatoknak a szerkesztését is, és csak az általunk kiválasztott adatokat osztja meg.
  • Kizárólag azokkal lépjünk kapcsolatba, akiket ismerünk! Még ha kerüljük is a közösségi médiás játékokat, a kapcsolataink megoszthatják adatainkat, amikor kvízt töltenek ki. Bizonyos kvízjátékok megkövetelik a játékos baráti listája és a profilban szereplő összes nyilvános adat megosztását. Amennyiben a baráti listánk hosszú, beleértve azokat a személyeket is, akiket nem ismerünk, vagy akár a hamis fiókokat, nagyobb rá az esély, hogy egyesek felelőtlenül osztják meg az adatainkat.
  • Tekintük át az adatvédelmi beállításokat, és módosítsuk azokat! A legtöbb közösségi média platform olyan beállítási lehetőségeket nyújt, amelyek általában alapértelmezés szerint nem elérhetők, ezért a kívánt módosítási lehetőségeket engedélyezni kell. Az olyan személyes információkat, mint a telefonszám, vagy cím, nem ajánlott közzétenni.
  • Soha ne válaszoljunk az általános biztonsági kérdésekre! Bizonyos kvízjátékok rákérdeznek a lánykori névre (vagy az anya lánykori nevére), az első kisállat nevére, az utca nevére, ahol felnőttél stb. Ezek gyakran biztonsági kérdésekként jelszavak visszaállításához is használatosak.

(Kiemelt kép: GettyImages)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik