Tech

Súlyos dologgal vádolja Soros a Facebookot

Soros György szerint a Facebook és Donald Trump közös erővel munkálkodik azon, hogy az idei választáson is a republikánus elnök nyerjen – írja a Business Insider. Mindezért cserébe Trump továbbra is védeni fogja a közösségi oldalt, mondta el a magyar származású amerikai üzletember a davosi világgazdasági fórumon.

Soros úgy látja, hogy az elnök és a közösségi óriás kölcsönösen segítik egymást, bár konkrét bizonyítékkal nem támasztotta alá kijelentését. Hozzátette: a Facebookot semmi és senki nem állíthatja meg a dezinformáció terjesztésében, ezért különösen aggódik a 2020-as választások miatt.

A Facebook szóvivője a Business Insidernek és a Politicónak is kommentálta a hírt. A közösségi oldal álláspontja, hogy amit Soros gondol, egyáltalán nem igaz.

Nem ez az első alkalom, hogy az üzletember Davosban kritizálja a közösségi oldalt, 2018-ban annak adott hangot, hogy a Facebook monopolisztikus viselkedése fenyegetést jelent a társadalomra és a demokráciára nézve.

Pár hete a Facebook alelnöke, Andrew Bosworth egy kiszivárgott belsős levélben arról írt kollégáinak, hogy a közösségi oldal egyértelműen felelős Donald Trump elnökké választásában, de nem olyan értelemben, ahogy sokan gondolják. Bosworth szerint egész pontosan a Facebook hirdetési eszközei befolyásolhatták a végkimenetelt 2016-ban. Hozzátette: idén szintén hasonló eredményre lehet számítani.

„Azért választották meg, mert ő futtatta a legjobb digitális kampányt, amit életemben valaha láttam. Nem terjesztettek dezinformációt, vagy hoaxokat. Még csak nem is mikrotargetáltak, vagy mondtak különféle dolgokat a különböző embereknek” – írta nyílt levelében.

(Kiemelt kép: AFP)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik