Tech

Már pár mozdulattal is lebukhat az ember

A finn Jyväskylä Egyetem kutatói egy olyan rendszert fejlesztettek, ami nem arc vagy ujjlenyomat, hanem táncmozdulatok alapján azonosítja a személyeket. A kísérlet során a szakemberek 73 résztvevő mozdulatait elemezték, akiket nyolc különféle stílusú talpalávalóra táncoltattak meg, többek közt blues, country, metál, reggae, hip-hop zenére.

Az általuk fejlesztett gépi tanulásos algoritmus minden táncos testén 21 különböző pontot vizsgált meg a mozgáskövető kamerák segítségével, ehhez vettek hozzá pár általános adatot az alanyokról.

A szoftver képes volt csak a táncmozdulatok alapján 94 százalékos pontossággal megmondani, hogy melyik résztvevő hajtotta végre azokat.

Dr. Pasi Saari kutató szerint a táncmozdulatok hasonlóan az ujjlenyomatokhoz, teljesen egyediek, adott személy testének jellegzetes mozdulatai pedig akkor is észrevehetők, ha más stílusú zenére táncol.

Igaz, már napjainkban is aktívan alkalmaznak olyan rendszereket, amik sétálás alapján azonosítanak embereket, de a kutatókat nem a megfigyelés területe érdekelte, sokkal inkább az emberi muzikalitás és különböző műfajú táncok jellegzetességei.

A kutatással kapcsolatban külön érdekesség, hogy a szakértők eredetileg azt szerették volna meghatároztatni az algoritmussal, hogy adott személyek milyen stílusú zenére mozognak, de ezen a téren nem jártak sikerrel, mindössze 30 százalékos pontosságot tudtak elérni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik