Tech

A Tesla autók hamarosan beszélhetnek is a járókelőkhöz

Az elektromos autók egyik hátulütője, hogy az átlagosnál halkabb a motorjuk, így a figyelmetlen gyalogosok nagyobb eséllyel nem veszik észre őket, főleg ha fülhallgatóval közlekednek. Arról nem is beszélve, hogy a nindzsamódban közlekedő kocsikat a vakok és látássérültek is nehezebben ismerik fel a környezetükben.

Úgy tűnik, a jövően a Teslának is lesz megoldása erre a problémára. Elon Musk a Twitteren tudatta, hogy a Tesla autók a jövőben leszólíthatják a járókelőket. Az általa megosztott felvételen például egy elguruló Tesla azt mondja: ne bámészkodj, pattanj be! A gyakorlatban ez úgy nézne ki, hogy az autók külső hangszórókat kapnak. Az még kérdéses, hogy előre felvett hangokat lehetne lejátszani, vagy esetleg a vezetők mondandója lenne kihangosítva – utóbbi annyira nem tűnik szerencsésnek.

Az Európai Unióban tavaly lépett életbe a gyalogosokat és kerékpárosokat védő rendelkezés, miszerint kizárólag hanggenerátorral felszerelve lehet forgalomba hozni az elektromos és új típusú hibrid autókat. A beépített Akusztikus Gépjárműfigyelmeztetési Rendszernek akkor kell működésbe lépnie, ha a jármű 20 km/h sebességgel, vagy annál lassabban közlekedik, ilyenkor minimálisan 56, maximálisan 75 decibeles hangot kell sugároznia. A rendelet arra nem tér ki, hogy pontosan milyennek kell lennie a hangnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik