Tech

Az Apple nagy reményeket fűz az iPhone-pusztító robothoz

Az Apple 2018-ban mutatta be a texasi gyárában dolgozó, Daisy névre keresztelt robotot, aminek egyetlen feladata, hogy darabokra szedje a céghez visszajuttatott használt vagy tönkrement iPhone-okat. A méretes gépezet persze nem szórakozásból bontja szét a telefonokat, a fő cél az újrahasznosítás, hogy a készülékekből olyan nyersanyagokat nyerjen ki, amik ismét használhatók a gyártás során.

A cég idén többek közt a robot használatával szeretné elérni azon kitűzött célját, hogy egyáltalán ne kelljen ásványokat bányászniuk, és minden új terméket újrahasznosított anyagokból építsenek meg  – árulta el a Reutersnek adott interjújában az Apple környezetért felelős alelnöke, Lisa Jackson. Ha ez megvalósulna, az Apple a gyártás során teljesen függetlenedhetnek a bányaipartól – a kritikus hangok eléggé szkeptikusak ezzel a vállalással szemben.

Daisy jelenleg kizárólag iPhone-ok lebontásán dolgozik, a készülékeket négy lépésben szortírozza szét alkatrészeire. Az egyes komponenseket így egyszerűbb továbbítani újrahasznosításra. A robot óránként kétszáz darab készület aprít szét, 2017-ben összesen egymilliárdot. Több mint tizennégyféle nyersanyag, köztük lítium dolgozható fel így újra.

A Reuters cikke szerint az Apple azon is gondolkodik, hogy Daisy technológiáját más cégekkel is megossza, köztük autógyártókkal. A gyakorlatban ez még várat magára, mert ezzel kapcsolatban számos kihívás van még.

(Kiemelt kép: Apple)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik