Tech

Árt a környezetnek, ha a Vajákot nézi

Az olyan sorozatok, mint a Stranger Things, a 13 okom volt és a Vaják hatására a streaming szolgáltatók egyre népszerűbbé válnak. Ez azonban meglepő hatással jár.

Egy új kutatás szerint a Netflixhez hasonló szolgáltatók nagyban hozzájárulhat a klímaváltozáshoz – írja a Big Think. Maxime Efoui-Hess, a francia Shift Project nonprofit szervezet munkatársa úgy véli, fél órányi netflixezés 1,6 kilogramm szén-dioxid-kibocsátással jár, ez megközelítőleg 6,3 kilométernyi autózásnak felel meg.

A szervezet adatai alapján a streaming szolgáltatások emissziója tavaly nagyjából Spanyolországénak felelt meg.

A Shift Project szerint a kibocsátás idővel meg fog duplázódni. Az adatok alapján a streaming szolgáltatók mellett a pornóoldalak is jelentős szennyezők.

Meglepő dolog derült ki a The Witcher sztárjáról
Henry Cavill a közelmúltban érdekes dolgokat mesélt magáról.

A digitális videók fájlmérete igen nagy, és a technológia fejlődésével egyre nagyobb lesz, az adatok feldolgozása pedig rengeteg energiát igényel. Mivel a streaming szolgáltatások egyre népszerűbbé válnak, a szakértők úgy gondolják, hogy az emisszió látványosan fog emelkedni.

A problémát az jelenti, hogy a technológiai fejlődés nem mindig jelent környezetbarát megoldásokat. A szakértők szerint a fogyasztók nyomására elérhető lenne, hogy a szolgáltatók csökkentsék kibocsátásukat.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik