Tech esport

Idén először a profi videojátékozást is díjazták a sportújságírók

A Magyar Sportújságírók Szövetsége az Év sportolója díj keretében idén először díjazta az Év e-sportolóját is a Magyar E-sport Szövetség (HUNESZ) ajánlásával. A díjat Kiss „Vizicsacsi” Tamás, hazánk legeredményesebb profi League of Legends játékosa kapta.

Kiss „Vizicsacsi” Tamás 1993. június 14-én született, gyerekkora óta több játékban is jeleskedett, így Starcraftban, Age of Mithology-ban és félprofi sakkozóként is sikereket ért el, mielőtt hazánk legsikeresebb és egyetlen LEC (League of Legends European Championship, a legmagasabban jegyzett európai liga) játékosává vált 2014 végén.

Biró Balázs és Vizicsacsi. Forrás: HUNESZ

Pályafutását a Unicorns of Love csapatában kezdte, majd az FC Schalke 04-hez igazolt, de végül a Splyce színeiben jutott el a világbajnokságra 2019-ben. A karrierje során többször kiváló eredményeket ért el csapataival, 2017 tavaszán a szezon Legértékesebb Játékosa címet is begyűjtötte.

Kiss „Vizicsacsi” Tamás idén érte el élete legnagyobb eredményét azzal, hogy egyedüli magyar játékosként csapatával a világbajnokság legjobb 8 gárdája közé jutott.

Szokatlan hősválasztásai, bevállalós és agresszív játékstílusa a legnagyobbak közé emelte, akire büszkék lehetünk. Az idény végén bejelentette, hogy befejezi profi LoL-os karrierjét és elbúcsúzik az Idézők Szurdokától.

„Nagy öröm számunkra, hogy a hazai sportújságíró szakma immáron az e-sport teljesítményt is értékeli. Az e-sport nagyon sok területen hasonlít a hagyományos sportokhoz, a Magyar E-sport Szövetségnek pedig célja, hogy a jövőben az e-sport hivatalosan elismert sportág legyen. Büszkék vagyunk Kiss Tamásra, akinek karrierje példaértékű lehet a hazai e-sport társadalom számára. Köszönjük a Magyar Sportújságírók Szövetségének, hogy nyitnak a versenyszerű videojátékok felé.” – mondta Biró Balázs György, a HUNESZ elnöke.

„Nagyon szépen köszönöm az elismerést, rendkívül megtisztelő számomra. Mérföldkő mind a magyar e-sport, mind az én pályafutásom tekintetében. Remélhetőleg fontos lépés lehet ez az e-sportok társadalmi elismeréséhez” – nyilatkozta Kiss „Vizicsacsi” Tamás a díj átvételét követően.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik