Tech

Atombaleset veszélyezteti az olimpiát

A Greenpeace az olimpiai lángváltó fukusimai rajtjánál tapasztalható magas sugárzásra hívta fel a figyelmet – írja az MTI. A szervezet japán ügynöksége szerdán ismertette vizsgálati eredményeit, a szakértők október 26-án végeztek méréseket a 2011-es földrengésben és szökőárban megsérült atomreaktor közelében.

2020 március 26-án innen indul majd a Görögországból érkező láng. Az adatok szerint bizonyos pontokon a radioaktivitás mértéke 71 mikrosieverte óránként, azaz ha valaki két napnál többet tartózkodik ott, akkor már megkapja azt az éves mennyiséget, amelyet egy ember tolerálni képes.

Fotó: iStock

Ez a mennyiség rövid idő alatt nem életveszélyes, de hosszabb kitettségnél már problémát okozhat. A mérési adatok alapján a sugárzás mértéke 1775-ször nagyobb, mint a 2011 márciusában történt katasztrófát megelőzően.

A szervezet az eredményeket a környezetért felelős minisztériumnak is elküldte, ám nem kaptak választ.

A Reuters megkeresésére a minisztérium egyik képviselője elismerte, hogy már korábban felhívták a figyelmüket a veszélyre, de hangsúlyozta, hogy együttműködnek a megfelelő szervezetekkel az ügyben, és megtették a szükséges lépéseket a sugárzás mérséklésére.

A sugárzás miatt nem csak a Greenpeace aggódik. A Koreai Köztársaság például szerdán bejelentette, hogy több élelmiszert otthonról szállítanak majd Japánba olimpiai csapatuknak, illetve sugárzást mérő műszereket is beszereznek.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik