Tech

Minden ötödik óvodásnak van okostelefonja

Egyre korábban és egyre nagyobb számban kezdenek el okoseszközöket használni a gyermekek. Az eMag és a GKI Digital közös felmérése alapján az alsós gyermekek közül minden ötödik már óvodás korában kapott okostelefont, míg a felsősöknél ez az arány még csak 4 százalék.

Az adatok szerint az óvodások 40 százaléka naponta több mint egy órát tölt az interneten, az általános iskola alsó osztályaiban ez az arány 66 százalék. A kiskorúak közül a legtöbbet a középiskolások neteznek, náluk 91 százalék tölt el naponta több mint egy órát a neten, 9 százalékuk pedig több mint 5 órát naponta.

A kétévesek fele kütyüzik
Egyre korábban kezdenek el digitális eszközöket használni a gyerekek.

A megkérdezett felső tagozatos gyermeket nevelő szülők 61 százaléka szerint az okoseszközök legfőbb előnye, hogy olyan információkat érhetők el velük, amelyek korábban nehezen voltak hozzáférhetők. A kütyük így fejleszthetik a gyermeket, az idegen nyelvű mesék például hozzájárulhatnak a nyelvtanuláshoz.

Manapság egyre olcsóbban szerezhetünk be egyre okosabb készülékeket, így segítve gyermekeinket a tanulásban, fejlődésben, a modern világhoz történő alkalmazkodásban. Az eszközök hasznossága megkérdőjelezhetetlen, miközben egyre több mindenki számára válnak elérhetővé, hiszen akár online is megrendelhetjük otthonunkba.”

– mondta az eMAG Magyarország szakértője, Szták András.

A termékek elterjedése tehát nem véletlen, de a veszélyekről sem szabad megfeledkezni. A szülők harmada találkozott már valamilyen formában zaklatással, ötödük pedig nem tudja, hogy érte-e gyermekét zaklatás.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik