Tech

Egy hatalmas számítógépben élhetünk

Az oroszországi Immanuel Kant Balti Szövetségi Egyetem (IKBFU) fizikusai úgy vélik, hogy univerzumunk egy hatalmas szuperszámítógép része lehet – írja a TNW. A kutatók két elméletet kombináltak: az egyik alapján egy számítógépes szimulációban élünk, a másik szerint pedig világegyetemünk egy olyan rendszer része, melyhez számtalan egyéb univerzum is tartozik.

A kvantumrendszerek, mint amilyen a Google kvantumszámítógépe, szubatomi részecskék segítségével működnek. Ezek a rendszerek egy nap olyan bonyolult számításokra lesznek képesek, melyekre a mai számítógépek még nem.

Kép: iStock

Artyam Jurov és Valerian Jurov szerint az univerzum is felfogható kvantumobjektumként, ezt a felvetést matematikai úton le is vezették.

A kutatók úgy vélik, hogy véges számú klasszikus értelemben vett univerzum létezik, ezek pedig folyamatos kvantum-mechanikai interakcióban vannak egymással.

A szakértők szerint a kvantumfüggvények az alternatív valóságokban fizikailag is megnyilvánulnak, az egyik univerzumban egy macska például elpusztulhat úgy, hogy egy másikban tovább él. Jurovék azt feltételezik, hogy mindennek, még a világegyetemnek is vannak kvantumjellemzői.

Elméletük alapján tehát számos kvantumobjektumként funkcionáló univerzum lehet, melyek kölcsönhatásban állnak egymással, nagyjából úgy, mint egy kvantumszámítógép részecskéi. A kutatók arra nem adtak választ, hogy ha valóban egy ilyen rendszerben élünk, akkor az miért is jöhetett létre.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik