Újabb 90 nap haladékot kaphat a Huawei

Nemsokára lejár a kínaiak ideiglenes engedélye, de újabbat kaphatnak.
Kapcsolódó cikkek

Májusban komoly sajtóvisszhangot kapott, mikor az Amerikai Egyesült Államok jelenlegi elnöke, Donald Trump olyan döntést hozott, melynek értelmében az amerikai vállalatok nem adhatnak el szolgáltatásokat és hardvereket a Huaweinek. A szankció vonatkozik a Google-t birtokló Alphabet anyacégre is, ami a korlátozásnak megfelelően úgy döntött, hogy a kínai cég által gyártott mobileszközök a jövőben nem kaphatják meg az Android operációs rendszert.

Trump hiába szeretné, nem mindenki aggódik a Huawei miatt
Az elmúlt hónapok során több ország is döntött azzal kapcsolatban, beengedik-e a kínaiakat a következő generációs hálózataikba.

Mindez része az USA és Kína között jó ideje zajló kereskedelmi háborúnak, ahol a felek különböző eszközökkel igyekeznek jobb pozícióba kerülni, amit jól mutat, hogy alig pár nappal a tiltólista életbe lépését követően az amerikaiak három hónapra felfüggesztették a Huawei elleni intézkedéseket, méghozzá azzal az indokkal, hogy az érintett vállalatok számára egyszerűbb legyen az átmenet. Az ideiglenes engedély augusztus 18-án járt le, aminek letelte után az amerikaiak két hónap hosszabbítást adtak.

Ez a két hónapos átmeneti idő is lassan lejár, amit úgy tűnik, ismét újabb 90 nap követhet a Reuters belsős forrásainak legfrissebb információi szerint. A lap pár napja még arról írt, hogy a Trump-adminisztráció ezúttal csak két újabb hetet adna a kínaiaknak, de a szabályozási nehézségek miatt ez nem tűnt járható útnak. Így a korábbiak mintájára a kínaiak 90 napig üzletelhetnének továbbra meglévő partnereikkel – természetesen ez még nem hivatalos közlés, de nagy a valószínűsége.

(Kiemelt kép: AFP)

A Huawei újabb 90 nap haladékot kaphat Amerikától
Tovább folyik a huzavona Kína és az Egyesült Államok között.