Tech

50 ezer forintot szánunk karácsonyi ajándékokra

Az Árukereső.hu és a GKI Digital éves közös kutatása a hazai internetező felnőtt lakosság körében keresi a választ arra, hogy milyen ajándékokat vásárolunk az ünnepek előtt. Az elmúlt négy év adatai alapján idén költhetjük a legtöbbet. A válaszadók átlagosan 8 embert ajándékoznak majd meg,

és összesen 48 400 forint értékben fognak vásárolni.

Az is kiderült, hogy 2019-ben már az ár-összehasonlító oldalak (így az Árukereső.hu) használata a legkedveltebb megoldás a vásárlás előtti tájékozódás és termékkeresés során (74 százalék), megelőzve a webáruházak kínálatának átnézését (57 százalék), illetve az internetes keresőkből (például Google, Bing stb.) induló tájékozódást (55 százalék). Immár a beszerzések jelentős része is az interneten zajlik: a magyar netezők 80 százaléka 2019-ben is tervez belföldi webáruházból rendelni, de 18 százalék a külföldi rendelés lehetőségét sem zárja ki, átlagosan 14 ezer forintot szánva erre.

Azok, akik az online feltérképezést követően nem internetről rendelik meg a terméket, leginkább továbbra is plázákban (54 százalék) vagy hagyományos boltban, szaküzletben (29 százalék) vásárolnak majd. A külföldi rendelésekben élen járnak a férfiak, plázákban viszont inkább a nők, fiatalok és idősek vásárolnak.

Fotó: iStock

Érdekesség, hogy az internetezők 21 százaléka már októberben megkezdte a vásárlást, a válaszadók 39 százaléka viszont nem egy konkrét időszakra, hanem a megfelelő akciókra vár. Ettől függetlenül az internetezők többsége nem akarja az utolsó napokra hagyni az ajándékvásárlást, a halogatás leginkább a legfiatalabb (Z generációs) vásárlókra és férfiakra jellemző.

A válaszadók továbbra is a klasszikus kategóriákból választanak ajándékot. A három legnépszerűbb terméktípus a ruházati cikk (44 százalék), a szépségápolási termék és kozmetikum (37 százalék), illetve a játék (36 százalék). A férfiaknál a számítástechnikai cikkek és a mobiltelefonok is népszerűek.

Idén az aktív internetezők ötöde, mintegy 1,2 millió ember az ajándék beszerzések kapcsán is számít a novemberi Black Friday akciókra, de a magyar vásárlók a leárazások során elsősorban maguknak választanak terméket.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik