Tech

Bezár a különleges budapesti minivilág

A Miniversum Közép-Európa leglátványosabb vasútmodell-kiállítása, amely közel hatéves működése óta félmillió látogatót vonzott.

A folyamatos mozgásban levő, gigantikus méretű terepasztal 2020. január 31-én búcsúzik a közönségtől,

de a zárásig még rengeteg újdonsággal készülnek: ismert filmjelenetekkel a Mátrixtól a Jokerig, exkluzív fotókiállítással az építésről és a kezdetekről, illetve különleges, karácsonyi installációval.

A Budapest belvárosában található Miniversum egy óriási, részleteiben kidolgozott terepasztal, amelyen Magyarország, Ausztria és Németország bizonyos tájai és nevezetességei láthatóak. A kiállítás 2014-ben nyílt meg, és nemcsak a magyarok, hanem a külföldi turisták körében is igen népszerű.

A kiállítást a tulajdonosok eleve meghatározott időtartamra tervezték.

Az építésben és az üzemeltetésben részt vállaló kollégáinkkal az évek során egyedülálló alkotást hoztunk létre, de most más nagyobb ívű tervekbe szeretnénk kezdeni a társaimmal. Természetesen arra törekszünk, hogy a Miniversum értékeit és a márkanevet megőrizzük, és később újra bemutassuk újjászületett formájában”

– mondta Martisz Gábor, a Miniversum ügyvezetője.

Fotó: Miniversum

A Miniversumban három ország, 14 település, 600 épület, 1,3 kilométer sínpálya, 100 folyamatosan mozgásban lévő vasúti szerelvény, aktív közúti forgalom és nagyjából 5000 miniatűr figura kap helyet. Az apró világ egyes elemeit és jeleneteit nyomógombok és érintőképernyők segítségével a látogatók maguk is irányíthatják.

Az asztalon zakatolnak a vonatok, az utakon autók és gyalogosok haladnak, a Városligetben egy koncerten tombol a tömeg, a parkokban családok játszanak, de olyan humoros jeleneteket is találni, mint a bikinilopás a strandon”

– tette hozzá Martisz Gábor.

A Miniversum novembertől különlegességekkel várja a filmrajongókat, a látogatók Aladdinnal, a Mátrix Neójával, birodalmi lépegetőkkel, a Szépség és a Szörnyeteg karaktereivel, a Titanic egyik jelenetével, Supermannel, Thomas a gőzmozdonnyal, a Toy Story hőseivel, a Die Hard, a Penge, a Men In Black, illetve a Terminátor figuráival is találkozhatnak.

Decemberben egy fotókiállítás is nyílik, ahol kiderül, hogy miként jött létre a 9 hónapon át tartó munkával, 56 fő közreműködésével, 5 tonna faanyagból, 20 ezer csavarból és 15 kilométer elektromos kábelből megalkotott Miniversum. Decemberben karácsonyi installáció is várja az érdeklődőket, januárra, a zárás hónapjára pedig szintén készülnek még meglepetéssel.

Kiemelt fotó: Miniversum

Ajánlott videó

Olvasói sztorik