Tech

Többé nem kell elővenni a laptopokat az ellenőrzésnél a ferihegyi reptéren

Október 24-től többé nem kell kivenni a laptopokat és táblagépeket a ferihegyi repülőtéren az utasbiztonsági ellenőrzésnél – írja az AIRportal a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre hivatkozva. És nemcsak a laptopok, de a mobiltelefonnál nagyobb elektronikai eszközök – például a tabletek, fényképezőgépek vagy hajszárítók – is a csomagban maradhatnak az átvilágítás során.

Az új szabályok bevezetését egy öt hónapos tesztelés előzte meg, a Budapest Airport felmérése szerint az újítás minden nyolcadik-tizedik utast érint közvetlenül, hiszen ennyien szállítanak kézipoggyászukban olyan eszközöket, amelyeket a biztonsági ellenőrzésnél eddig külön tálcára kellett helyezni. Az eljárás teljesen újnak számít az európai repülőterek között, csupán néhány helyen vezették be eddig.

A biztonsági ellenőrzés során eddig minden nagyobb műszaki eszközt ki kellett venni a kézipoggyászból, mert az átvilágítást csak így lehetett elvégezni. Az ellenőrök korábban csak akkor tudták precízen átvizsgálni az utasok műszaki eszközeit, ha azok a csomagból külön tálcára kerültek. A technológiai újítás a kézipoggyászban szállított folyadékokra egyelőre ugyanakkor nem vonatkozik, azokat továbbra is ki kell venni a táskákból, és zárható zacskóban a tálcára kell helyezni.

Nyitókép: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik