Tech

Csiklandozhatjuk a telefonunkat a furcsa mesterséges bőr segítségével

A Bristoli Egyetem és a Sorbonne kutatói olyan újfajta mesterséges bőrrel rukkoltak elő, ami minden eddiginél pontosabban lemásolja az emberi bőr rétegeit, ezzel pedig sokkal érzékenyebb felületet biztosít – olvasható a Science Dailyn. Az új találmány több szilikonrétegből áll: egy felső texturáltból, egy elektromos áramot vezetni képes szálakból állóból, majd egy hipodermisz rétegből. A mérnökök szerint hordható eszközökhöz, telefonokhoz vagy laptopokhoz is felhasználhatják az új felületet, ami nemcsak hogy természetesebb, mint a most használt megoldások, de sokkal több mindent érzékel is.

Ennek eredményeképp a „műbőr” képes „érezni” a felhasználó gesztusait, a nyomás erejét és helyét, de még az olyan apró érintéseket is, mint a csiklandozás, simogatás, csavarás vagy csípés. Ez a megoldás rengeteg új lehetőséget adhat a vezérlésben.

Fotó: iStock

„Ez az első alkalom, hogy lehetőségünk van az emberi bőrhöz hasonló réteget rakjunk az interaktív eszközeinkre” – írja egy sajtóközleményben dr. Anne Roudaut a Bristoli Egyetemtől. „Lehet, hogy elsőre furcsa az ötlet, de a bőr egy olyan felület, amit ismerünk, miért ne használnánk többet a mindennapi életben?”

A szakértők megjegyzik, hogy ez az első olyan eset, amikor az eszközeink vezérléséhez használnánk fel mesterséges bőrt, eddig csak a kozmetikumok vagy a biztonság területén kamatoztattuk a technológiát. Az úgynevezett Skin-On mesterséges bőrt telefontokként, laptop touchpadjához erősítve és okosórára felhelyezve próbálták ki élőben is.

A kutatásról készült tanulmány nem rejti véka alá a Skin-On elkészítési mechanizmusát, így könnyen lehet, hogy nem kell sokat várunk az első ilyen eszközök megjelenésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik