Tech

MSI GL65: ha játékra keres laptopot (x)

Ha szeretünk játszani, de nem érjük be az immár hatéves PlayStation 4 és Xbox One konzolok teljesítményével, ugyanakkor nincs kedvünk kivárni az otthoni játékgépek következő generációját, akkor érdemes egy erősebb hardverrel felszerelt laptop vásárlásán gondolkodni. Egy ilyen gép nemcsak a videojátékok iránti szenvedélyünket szolgálhatja ki, de kiváló társunk lehet a munkahelyen, és az otthon elvégzendő egyéb, számítógépet igénylő feladatok ellátásban is.

Az MSI GL65 termékcsaládja a gaming laptopok között a középkategóriában versenyez, és visszafogott dizájn kíséretében biztosít olyan teljesítményt, ami simán megbirkózik az aktuális AAA-kategóriás játékok igényeivel. A GL65 egyik pozitív tulajdonsága, hogy külsőre egészen letisztult, már-már visszafogott benyomást kelt, egyedül a gép hátulja és az alja, illetve a fedlapon található sárkányos logó utal arra, hogy egy átlagos irodai gépnél sokkal erősebb masinával van dolgunk.

Minden, ami kell

A gépet kinyitva egy 15,6 hüvelykes, akár 120 Hz-es képfrissítésre képes, maximum 1920×1080 pixel felbontást biztosító, IPS-paneles kijelző fogad minket, amit a kifejezetten vékony felső és szélső kávák tesznek igazán vonzóvá. A billentyűzet kérhető gombonként variálható RGB-háttérvilágítással is, viszont aki nem igényli a szivárvány összes színében játszó kavalkádot, az megvásárolhatja a gépet egyszínű (vörös) LED-es világítással is.

A két fizikai gombbal kiegészített touchpadot balra pozícionáltak, így egyszerre egy kézzel is könnyen vezérelhető az érintésérzékeny felület és a WASD gombok, valamint csatlakozók szempontjából is megkapjuk azt, amire szükségünk lehet. Jobb oldalon a töltő bemenete, két USB 3.1 és egy SD kártyaolvasó található, míg a bal oldalon az Ethernet csatlakozó, egy HDMI 1.4, egy Mini-DisplayPort, egy USB 3.1, egy USB 3.1 Type-C Gen 1, illetve a fejhallgató és a mikrofon dugasza kapott helyet.

Hardver szempontjából egy kifejezetten jó összeállítást kapunk: kilencedik generációs Intel Core i7-9750H processzor 2,6 GHz-es órajellel, 16 GB DDR4-2666 RAM (ami egészen 64 GB-ig bővíthető), 512 GB-os SSD (de a gép rendelkezik hagyományos HDD fogadására alkalmas 2.5 hüvelykes SATA III-mal is), amire egy 6 GB GDDR6 memóriával szerelt NVidia GeForce RTX 2060 videokártya teszi fel a koronát.

Ezzel az összeállítással még a legújabb játékok is 60 képkocka per másodperc sebességgel futtathatók a legmagasabb grafikai beállításokon is, és a hardver biztosította teljesítmény természetesen arra is alkalmassá teszi a gépet, hogy az irodai feladatokon túl erőforrás igényesebb feladatokat is ellássuk vele, így akár képek és videók szerkesztésre is bőven alkalmas.

Több variáns, igény szerint

A hangkeltésért két kifejezetten méretes 2W-os hangszóró felel, normális teljesítménnyel, amire szükség is lesz, ugyanis a kissé megemelt alsó rész, és a jelentős hőelvezető csatornák és nyílások ellenére játék közben a hűtésért felelős ventilátorok igencsak fel tudnak pörögni. Amire szintén készülni kell, hogy a 180W-os akkumulátor átlag használat mellett maximum négy órán keresztül képes életben tartani a gépet, komolyabb igénybevétel mellett pedig ez az időintervallum közel a harmadára csökken. A visszatöltés pedig nagyjából másfél órát vesz igénybe.

Az eddig felsorolt jellemzők kifejezetten az MSI GL65 9SEK modellre érvényesek, de a gépből létezik 9SDK és 9SCK variáns is, amik szerényebb teljesítményt nyújtanak, természetesen alacsonyabb árcédula mellett. A saját pénztárcánkhoz igazítva kérhetjük a gépet olyan kijelzővel, ami még nem tudja a 120Hz képfrissítést, illetve a videokártya terén is választhatjuk az NVidia GeForce GTX 1660 Ti-t a 9SEK és a 9SDK esetében, míg a 9SCK modellnél egy Nvidia GeForce GTX 1650 (GDDR5/4GB) áll a rendelkezésünkre, és itt az aksi teljesítménye is csak 150W, cserébe a barátságosabb árcéduláért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik