Tech

Már itthon is használható az 5G

Ugyan a hivatalos bejelentést csak csütörtökön ejti meg a Vodafone Magyarország, de Budapest egy részén már elérhető a szolgáltató ötödik generációs mobilinternetes szolgáltatása – írja a HWSW. Az 5G-képes mobilokat használó ügyfelek már ki is próbálhatják a turbó sebességű mobilnetet.

A cég az országban elsőként indítja el az új generációs hálózat kereskedelmi üzemét, a többiek legkorábban év végén, jövő év elején követhetik. A Vodafone-nak versenytársaival ellenben nem kell megvárnia a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 5G-s frekvenciaaukciójának végkimenetelét, ezen előnyt kihasználva elkezdték kiépíteni Budapest belvárosában az 5G-s cellákat a 3600 MHz-es frekvenciasávot használva.

Így néz ki egyelőre a Vodafone 5G-s lefedettségi térképe. Forrás: Vodafone

A Vodafone honlapján található lefedettségi térkép alapján a szolgáltatás kezdetben Budapesten, a Duna tengelye mentén érhető el, nem csak közvetlen a belvárosban, de legalább féltucatnyi budapesti kerületben.

A hálózat a közölt információk alapján átlagosan 150-600 Mbps letöltési sávszélességet biztosít, ami nagyjából tízszerese annak az értéknek, melyet a mostanra már kellőképpen kihasznált és leterhelt 4G-s hálózatra vonatkoztatva jelez a szolgáltató. Az aktuális sebességértékek a cellák terheltségétől, a vételi viszonyoktól és a kliens típusától függően eltérőek lehetnek.

A szolgáltató nem kér felárat az 5G-s elérésért, az új generációs hálózathoz minden, RED tarifával és 5G-képes készülékkel rendelkező ügyfél csatlakozhat. A  Vodafone kínálatában jelenleg két 5G-s modell érhető el, a Huawei Mate 20 X 5G és az LG V50 ThinQ 5G. 5G-képes router egyelőre még nincs.

Kizárták a DIGI-t az 5G pályázatból
Nyilvános az 5G-s frekvenciaárverés résztvevőinek listája.

(Kiemelt kép: iStock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik