Tech

Elhunyt az űrhajózás történetének legnagyobb túlélője

A Jurij Gagarin Űrhajós Kiképző Központ közleménye szerint elhunyt Alekszej Leonov szovjet űrhajós – írja az MTI.

A kozmonauta volt az első ember, aki kilépett a világűrbe.

Az űrséta 1965. március 15-én 12 percig és 9 másodpercig tartott, és csaknem tragédiával végződött. Leonov az űrhajóba való visszatéréskor váratlan nehézsége ütközött: az űrruhája túlságosan felfúvódott, ezért csökkenteni kellett benne a nyomást, és az előírással ellentétben nem lábbal, hanem fejjel előre nyomult be a fedélzeti nyílásba.

A katonai pilóta Leonovot az elsők között képezték át űrhajóssá, az 1960-as évek végén pedig fel akarták készíteni egy Hold-misszióra. Ha az űrversenynek ezt a szakaszát is a Szovjetunió, nem pedig az Egyesült Államok nyerte volna meg, akkor ő lett volna az első ember, aki az égitest felszínére lép.

Fotó: AFP / VLADIMIR VYATKIN / SPUTNIK

A legendás űrhajós 1969. január 22-én kis híján egy Leonyid Brezsnyev pártfőtitkár elleni merényletkísérlet áldozatává vált, de ismét megmenekült. Egy rendőrnek öltözött támadó összetévesztette a Kreml egyik kapujához közeledő gépkocsikat, és arra a limuzinra nyitott tüzet, amelyben három űrhajós ült. A sofőr életét vesztette, Georgij Beregovoj és Andrian Nyikolajev kozmonauta könnyebben megsérült, Leonovnak viszont nem esett baja.

1971-ben a tervek szerint tagja lett volna az első űrállomás, a Szaljut legénységének, ám társa, Valerij Kubaszov megbetegedése miatt más űrhajósokat küldtek fel. Mint életében annyiszor, Leonovnak ismét szerencséje volt:

a helyettes Georgij Dobrovolszkij, Vlagyiszlav Volkov és Viktor Pacajev a Földre való visszatérés közben életét vesztette, mert megsérült a Szojuz-11 űrhajó leszálló egységének szigetelése.

A kozmonauta 1975 júliusában részese volt a Szojuz-Apollo űrrepülésnek, ez volt az első alkalom, amikor egy szovjet és egy amerikai űrkapszula összekapcsolódott.

Leonov 1976 és 1991 között az űrhajós-felkészítő központ helyettes vezetőjeként dolgozott. A műszaki tudományok doktora és négy találmány szerzője volt, amatőr képzőművészként 1967 és 1972 között részt vett egy 14 postabélyegből álló szovjet űrhajózási sorozat kibocsátásában. Nyolcvanhat évesen halt meg.

Kiemelt fotó: AFP / VLADIMIR VYATKIN / SPUTNIK

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik