Tech

A legújabb játékok meg sem kottyannak az MSI új laptopjának (x)

Már javában benne vagyunk az őszben, ami azt jelenti, hogy nemcsak a munka, de az iskola miatt is pörögnek a számítógépek, sőt van, akinek ennél is jelentősebb tényező, hogy beköszöntött a videojátékok legsűrűbb időszaka, azaz egyre másra jelennek meg a jobbnál jobb programok.

A legújabb címek futtatásához persze erős vasra van szükség, és ha valaki esetleg most tervez új, játékra is alkalmas laptopot vásárolni, annak mindenképpen érdemes elgondolkodnia azMSI GS65 Stealth nevű modellen, mert ez a gép több szempontból is jó választás lehet.

Visszafogott elegancia

Az egyik ok, hogy a hagyományos gamer notebookokkal ellentétben az MSI üdvöskéje dizájn szempontjából a teljesen visszafogott vonalat képviseli, így akkor sem okozunk vele komolyabb feltűnést, ha munkában vagy egy meetingen jelenünk meg vele. A burkolat alatt rejtőző erőről mindössze a fedlap közepén elhelyezett sárkányos logo árulkodik a szakavatott szemek számára.

A gép feketére festett alumínium házat kapott, ami fogásra is kellemes érzést kelt, súlyra mindössze 1,9 kilogramm, a külsejét pedig réz színű részletek (a touchpad, a power gomb, a szellőző nyílások, a zsanérok és a fedlap szélein) teszik egészen elegánssá. Kinyitva egy 15,6 hüvelykes, Full HD (1920×1080 pixel) felbontásra képes, ultragyors, 240 Hz-es, IPS panelű kijelző fogadja a felhasználót, ami egészen vékony kávákkal büszkélkedhet a széleken.

Gamer gépről lévén szó, a gombonként variálható RGB világítás természetesen nem hiányzik a billentyűzetről, de akinek ez nem hiányzik, az nagyjából egyetlen mozdulattal ki is kapcsolhatja a funkciót. A klaviatúra gombjai emellé kellően nagyok, használni is kellemes őket, és kifejezetten üdvös, hogy a laptop az átlagosnál jóval nagyobb touchpadot kapott, de úgy, hogy mellette még bőven jut hely a csuklóink kényelmes elhelyezésének. Az üvegbevonatú felület érzékenységének alapbeállítása nekünk ugyan túl sok volt, de szerencsére ezt mindenki a saját preferenciái szerint módosíthatja.

Ami a csatlakozókat illeti, abból szinte mindent megkapunk, amire szükségünk lehet: bal oldalon az UTP-kábel csatlakozója, két USB 3.0 és egy fejhallgató és mikrofon bemenet várja a felhasználókat, míg a gép jobb szélére egy újabb USB 3.0, egy USB Type-C/Thunderbolt 3, egy mini display port és egy HDMI került. Egy kártyaolvasó ugyan még jól jött volna, és picit zavaró tud lenni, hogy ha a töltő csatlakozója a jobb oldal közepére kerül, de ezt leszámítva tényleg nem lehet panasz a kiépítésre.

Erőgép

És ez igaz a teljesítményre is, hiszen a burkolat alatt található kilencedik generációs, 2,6 GHz-es órajellel dolgozó i7-9750H Intel processzor, a 32 GB DDR4 RAM, az 1 TB-os SSD és a GeForce RTX 2070 videokártya szépen tette a dolgát. Ez a hardverösszeállítás nemcsak a jelenlegi játékok futtatását teszi lehetővé ultra beállítások mellett, de abszolút jövőálló konfigurációról van szó, amit még két évig nem nagyon fog megakasztani semmilyen videojáték.

A gépen több címet is kipróbáltunk, és az eredmények minden esetben kiválóak voltak. A szeptemberben megjelent Gears 5 PC-s verziója ultra beállítások mellett simán hozta az átlag 75 képkockát másodpercenként, a Forza Horizon 4 stabilan 100 felett maradt a legvadabb grafika mellett is, és a Shadow of the Tomb Raider is végig 80 felett teljesített, miközben lefuttattuk a teszteket.

Ennek az erőnek persze ára van: a gépet maximumon járatva a ventilátorok elég zajosan dolgoznak, és hosszabb igénybevétel mellett az alumínium ház alsó része hajlamos átmelegedni. Az utóbbira sajnos nincs megoldás, az előbbit ugyanakkor elég jól tudják ellensúlyozni a hangszórók, amik a mindössze 2W-os teljesítmény ellenére is meglepően jó és kellően erőteljes hangélményt biztosítanak.

Érdemes továbbá megjegyezni, hogy a MSI GS65 Stealth nemcsak játékosok igényeit elégíti ki, de emellett simán alkalmas tartalomszerkesztésre és gyártásra, legyen szó akár képekről vagy videókról – azt pedig külön talán nem is kellene leírni, hogy átlagos irodai használatra (böngészés, szövegszerkesztés stb.) is tökéletesen megfelel. Ebben persze szerepet játszik a képernyő is, ami nemcsak a 240 Hz-es képfrissítés miatt kiemelkedő, de a kontraszt és a betekintési szögek is rendben vannak, és a háttérvilágítás villódzásától sem kell tartani.

Ami pedig az üzemidőt illeti, az akkumulátor normál használat mellett, bekapcsolt wifivel nagyjából 6-7 óra folyamatos használatot tesz lehetővé, míg játékokat futtatva maximum másfél órát tudunk kicsikarni belőle maximumra töltött állapotban. Az energia visszapumpálása ennél ugyanakkor valamivel lassabb, hiszen a lemerült telepet nagyjából 2,5 óra visszatornázni a teljes töltöttségre.

Összegzés

Ha valaki játékra keres jövőálló, viszonylag könnyen hordozható, nem feleslegesen túlcsicsázott és minden szélén RGB színekben pompázó laptopot, annak az MSI GS65 Stealth széria ideális választás lehet. A gép kifejezetten jól néz ki, minőségi felépítésű, simán használható munkára is, ráadásul az eltérő konfigurációknak (processzor, RAM, háttértár) köszönhetően még az árában is bőven van játék, ha szeretnénk a vásárlást a pénztárcánkhoz igazítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik