Tech

Kitiltanák a Facebook pénzét Európából

A franciák gátolni fogják a Facebook Libra névre keresztelt kriptovalutájának fejlesztését, mivel az veszélyt jelent a monetáris szuverenitásra – írja az Independent. Bruno Le Maire, Franciaország gazdasági és pénzügyi miniszetere kriptovalutás conferencián beszélt erről, hangsúlyozva, hogy a jelenlegi feltételek mellett semmiképpen nem fogják jóváhagyni a Libra bevezetetését Európában.

A Librát idén nyáron jelentette be a Facebook, és 2020-ban indítanák útjára a működéséhez szükséges blokklánc-alapú hálózattal, és a cég állítása szerint az árfolyama mögött valós érték fog állni. A közösségi óriás szerint a fizetés annyira egyszerű lenne vele, mint „egy üzenet elküldése”, és a gyakorlatban ez úgy nézne ki, hogy a felhasználók közvetlenül a Facebook appjain belül tudnának fizetni, például olyan csevegőkben is, mint a WhatsApp, méghozzá alacsony tranzakciós költség mellett. A Cég ígérete szerint a jövőben több cég is elfogadná fizetőeszközként a Facebook-pénzt, többek közt az Uber és a Visa is.

Mark Zuckerbergék tervei tehát grandiózusak, ugyanakkor nemcsak a franciák ódzkodnak a bevezetésétől. A Facebook virtuális valutája nyugtalanítja a világ pénzügyi vezetőit, Steve Mnuchin amerikai pénzügyminiszter pedig júliusban beszélt arról, hogy  az amerikai kormányzat álláspontja szerint egy ilyen virtuális pénz alkalmas lehet az adóhivatal kijátszására vagy akár pénzmosásra is.

Nyitókép: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik